Som hus- eller lägenhetsägare har man ofta en lång lista med renoveringsprojekt som man vill genomföra. Det är inte alltid helt enkelt att få ihop ekonomin för att kunna fixa allt man skulle vilja. I den här artikeln har vi samlat åtta tips för att hur du kan få råd att genomföra fler projekt. En guide för att renovera med en tightare budget, helt enkelt!
Innehåll i artikeln
Spara ihop till en buffert
Det bästa du kan göra är att sätta en budget för dina projekt och sedan spara ihop pengar som täcker de beräknade utgifterna. Ännu bättre är det om dina sparpengar också räcker om budgeten skulle spricka på grund av oväntade utgifter – en buffert helt enkelt!
Fokusera på billigare projekt som gör stor skillnad
Har man väl börjat renovera eller göra olika projekt i hemmet så är det lätt att man vill fortsätta med de riktigt stora (och dyra) projekten som nya badrum och kök. Både kök- och badrumsrenoveringar är förvisso fördelaktiga ur perspektivet att de är värdehöjande den dagen det är dags att sälja huset eller lägenheten. Det finns dock mindre projekt som kan göra stor skillnad, men som inte är så kostsamma. Här är några exempel på prisvärda sätt att förnya bostaden:
- Måla om köksluckor
- Byt ut knoppar och handtag till köksluckor och garderober
- Slipa och olja gamla slitna bänkskivor
- Måla om eller olja/lacka gamla möbler
- Tapetsera eller måla om rum
- Byt ut textilier som filtar, kuddfodral, gardiner, mattor och sängkläder
- Uppdatera detaljer som tvålpump, toalettborste, toalettpappershållare, toalettsits och duschdraperi i badrummet
Handla begagnat (och sälj gamla prylar)
Köp alla möbler, inredningsdetaljer, byggmaterial med mera begagnat. Använd Blocket, Tradera och Facebook Marketplace för att hitta prisvärda fynd.
Sätt upp bevakningar i tjänsterna för att kunna hålla koll på marknaden tidseffektivt. Du kanske är ute efter ett specifikt varumärke av en produkt eller en viss sällsynt IKEA-möbel. Då är det perfekt att bevaka relevanta sökord så att du får en notis direkt när en sådan dyker upp.
Släng inte några av dina gamla möbler och andra prylar som du byter ut. Testa alltid att sälja det begagnat först. Och hittar du inga köpare kan du skänka bort prylarna istället. Det är bättre att de kommer till användning hos någon annan än att de slängs på återvinningen.
Låna eller hyr verktyg
Behöver du särskilda verktyg till ditt projekt bör du i första hand se om du kan låna av en vän, släkting eller granne. Det är sällan man är den första i sin bekantskapskrets som genomför en renovering eller ombyggnad av något slag.
Det finns även tjänster som till exempel Hygglo där du kan hyra verktyg och maskiner av privatpersoner. Allting sköts via en app och det fungerar väldigt smidigt.
Jämför priser på hantverkare och inköp
Kom ihåg att alltid jämföra priser både när det handlar om att ta in hjälp av hantverkare och när du ska göra inköp av möbler eller byggmaterial.
Ta in minst tre offerter från olika företag när du behöver hjälp av hantverkare. Det kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika alternativ. Tänk också på att jämföra företagens omdömen och recensioner. Ett på förhand lågt pris kan bli väldigt dyrt i längden om det visar sig att kvaliteten på arbetet är dålig.
Använd webbtjänster som Prisjakt eller Pricerunner för att jämföra priser när du ska köpa något nytt till hemmet. Om du handlar begagnat är det också värt att lägga lite extra tid på att jämföra priser manuellt i apparna.
Utöka bolånet
Ibland är det helt enkelt inte möjligt att spara ihop tillräckligt med pengar inför en renovering. Då kan det i vissa fall vara en bra idé att utöka sitt befintliga bolån eftersom de i regel har förhållandevis låg ränta. Det du behöver tänka på när du höjer bolånet för att fixa i hemmet är att hålla koll på din belåningsgrad och skuldkvot. Om du med det utökade lånet skulle hamna över en av gränserna för amorteringskrav, kan din månadskostnad stiga relativt kraftigt.
Fundera över hur din vardagsekonomi påverkas av ett större lån och högre månadskostnader. Försök också att använda pengarna till renoveringsprojekt som höjer bostaden på värdet så att du får tillbaka pengarna när det väl är dags att sälja bostaden.
Byggnadskreditiv
En annan typ av finansiering vid större renoveringar och ombyggnationer är byggnadskrediter eller byggnadskreditiv som det också kallas. Det här är en finansieringslösning som de flesta storbanker erbjuder. I korthet är det en kredit där du enbart betalar ränta på det belopp som du har utnyttjat av krediten.
Byggnadskrediter beviljas dock vanligtvis bara för stora ny- och ombyggnationer så om det är ett mindre projekt som du vill göra så är detta inte ett lämpligt alternativ.
Privatlån
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte pantsätter någon egendom och därmed inte behöver ta hänsyn till exempelvis bostadens värde eller olika amorteringskrav. Det kan alltså vara ett alternativ om du inte har möjlighet att spara ihop pengar eller har utrymme att utöka ditt bolån.
Baksidan med ett privatlån är att de kommer med betydligt högre ränta än ett bolån. Därför bör du endast låna till mindre projekt som du vet att du kommer kunna betala inom kort.
Det kan låta dumt att ta ett dyrt lån för att fixa hemma eller renovera ett rum, men det finns exempel där det skulle kunna vara lämpligt. Ett sådant exempel kan vara vissa underhållsrenoveringar som är mycket billigare att göra nu, jämfört med att vänta tills det behövs ett mycket större och dyrare ingrepp i framtiden.
Det är också en bra idé att jämföra långivare innan du ansöker om ett lån eftersom villkor och ränta kan skilja sig mycket åt mellan olika aktörer. Ett enkelt sätt att jämföra privatlån är via en låneförmedlare som har flera banker och långivare anslutna.
Bonustips – Gör stora inköp på kreditkort med förmåner
Många kreditkort har någon form av bonus eller förmåner. Eftersom ett renoveringsprojekt kan innebära stora utgifter så kan du passa på att ta del av kreditkortets fördelar. Se dig omkring och välj ett kreditkort med de förmåner som du kommer att ha mest nytta av. Exempel på vanliga förmåner:
- Rabatter på byggvaruhus
- Rabatter på drivmedel
- Bonuspoäng på flygresor
- Extra försäkringar
- Återbäring i pengar
Sedan återstår det bara att komma ihåg att använda kreditkortet vid alla inköp. Se även till att betala kreditkortsfakturan i tid så att du inte behöver betala ränta för den utnyttjade krediten. Då blir förmånerna helt plötsligt ganska dyra.
Källor: