Hur blir man av med silverfiskar?

Silverfisk, nattsmyg, bänksill, eller silvermal, kärt barn har många namn. Den lilla insekten är inte helt ovanlig att hitta i hemmet, men är de farliga? Här kan du läsa om silverfiskar, varför du kan hitta de i hemmet och hur du kan bli av med de. 

Vad är en silverfisk?

Silverfisken är en liten insektsart med silvrigt fjäll, därav namnet. Silverfisken är ett allätande skadedjur som tillhör ordningen silverborstsvansar. Den lilla insekten är en av de vanligaste insekterna att hitta i hemmet, och den drar sig främst till mat med mycket stärkelse såsom socker, hudavlagring och klister. Ordningen silverborstsvansar har funnits i över 300 miljoner år, och finns världen över. Silverfisken lever bara inomhus och gillar mörka utrymmen, livslängden för den är mellan 3-4 år.

Är silverfiskar farliga?

Silverfiskar i sig är helt ofarliga, de varken bits eller sprider sjukdomar. Däremot kan de göra skada på möbler, tapet och kläder när de äter av de. I Sverige finns de två typer av silverfiskar som är vanligast – en med längre antenner och en typ med kortare antenner. De silverfiskar med längre antenner drar sig mot fukt, och om du hittar en på en plats långt från fukt såsom vardagsrum eller sovrum kan det vara ett tecken på en eventuell fuktskada. Då insekten är en allätare och äter allt från små kartongrester till smulor av mat behöver det inte vara ett tecken på fuktskada, men det är bra att undersöka saken.

En förutfattad mening om silverfiskar är att de främst hittas i stökiga hem med mycket smuts, vilket inte stämmer. Faktum är att de föredrar nybyggnationer framför äldre hus, då det ofta kommit in fukt med flyttkartonger och rester från tapet och liknande. Däremot äter silverfiskarna damm, så det är en god idé att dammsuga då och då för att minska mängden mat de kan äta.

Vart kommer silverfiskar ifrån?

Att hitta silverfiskar i utrymmen såsom besticklådan, bokhyllan eller badrumsskåpet är helt normalt, de kan vara vart som helst i hemmet, men hur kommer de dit från första början? Vanligen kommer de in med varor utifrån, allt från matvaror till kläder eller flyttkartonger. De kan även komma in via avlopp. Här är vanliga anledningar till varför man får silverfisk i hemmet:

 1. Hög temperatur. Silverfiskar trivs i värme och lägger inte sina ägg under 30 grader. Har du det väldigt varmt hemma finns det därmed risk för att de förökar sig och blir fler.
 2. Hög fuktighet i hemmet. Viss fukt är ofrånkomligt när det kommer till badrum och kök, men har du stora problem med fukt och silverfiskar kan det vara idé att exempelvis köpa en avfuktare. 
 3. Mycket mat till silverfiskarna. De är allätare, så det kommer alltid att finnas något som silverfisken kommer gilla att smaska på, men om man dammsuger regelbundet och torkar av ytor minskar man risken för att de slår sig till ro bland damm och smulor.

Vanliga ställen att hitta silverfiskar på i hemmet

Badrum

Badrummet är ett favoritställe hos silverfiskarna. Det är fuktigt, mörkt och det finns mängder att äta för de i badrumsskåp och avlopp. För att bli av med silverfiskarna i badrummet är det bra att städa kontinuerligt, rensa avloppet och helt enkelt minska mängden mat för de små krypen.

Kök

Även köket är en form av jackpot för silverfisken – i små mörka utrymmen som köksskåp eller besticklådan kan de äta av rester och damm. Då de dras till fukt är det bra att torka ur skåp, och torka bestick och tallrikar helt torrt efter disk.

Garaget

Silverfiskar trivs främst i värme, men det är inte helt ovanligt att hitta de även i garaget. De dras ofta till kartonger som står i garaget där de kan äta av damm, smuts och material med stärkelse såsom papp eller klister.

Så får du bort silverfiskar

Det finns flera metoder för att få bort de små krypen. Att städa regelbundet är det smidigaste knepet för att förhindra uppkomsten av silverfiskar. Dels suger du upp deras “föda”, men om du inte har så många silverfiskar i hemmet suger du även upp de flesta krypen om du dammsuger noggrant. Glöm inte heller att torka ur skåp och lådor. Här är några husmorstips och knep för att bli av med de små krypen:

 1. Minska tillgången till mat för silverfisken genom regelbundet städa och dammsuga.
 2. Minska trivseln för silverfisken. De trivs i små, trånga och mörka utrymmen. Täta igen lister, trösklar och springor där de vanligen trivs.
 3. Håll det torrt hemma. Insekterna trivs verkligen som fisken i vattnet i fuktiga uttrymmen. 
 4. Gör rent avlopp och golvbrunn ordentligt. Det finns mycket för silverfiskarna att festa på i avloppen, gör rent badkar, toalett och golvbrunn noggrant för att göra det minste trivsamt för de. 
 5. Sänk temperaturen. Silverfisken stormtrivs i ett varmt hem, att sänka temperaturen är ett effektivt sätt att förhindra att de förökar sig.
 6. Sprid ut diskmedel eller äppelcidervinäger. Silverfisken ogillar starka dofter, ett bra knep är att ställa ut små koppar med äppelcidervinäger eller dutta lite diskmedel kring springor och lister. Att ställa ut rödcederolja är också effektivt för att hålla silverfiskarna borta. De utsöndrar en doft som håller både silverfiskar och andra småkryp som malar borta.  
 7. Vädra hemma. Om du vädrar när det är torrt och lite svalare ute kan det få viss effekt på silverfiskarna då de bara fortplantar sig när det är varmt och fuktigt.

Gör en fälla mot silverfiskar

Att göra en silverfiskfälla är ett effektivt knep för att locka till sig krypen för att sedan kunna göra sig av med de. Har du sett att du har silverfiskar hemma men inte vet var de gömmer sig är det ett smidigt sätt att få de samlade på en och samma plats. Du kan även sätta ut en fälla i förebyggande syfte innan du fått något större problem med silverfiskar, för att förhindra att populationen blir större. För fällan behöver du endast bakplåtspapper och honung. Så gör du en silverfiskfälla:

 1. Ta en bit bakplåtspapper och sprid ut honung på det. 
 2. Placera pappret på en plats där du tror att silverfiskarna gömmer sig (ofta i trängre mörka utrymmen)
 3. Silverfiskarna kommer dras till den söta honungen och fastna på pappret, sen är det bara att slänga pappret. 

Har du riktigt envisa kryp hemma finns det även en del medel såsom Myrr eller Natria (limfälla) som hjälper för att få bort silverfiskarna.