Diskvåffla – Bästa sättet att göra rent våffeljärn?

Finns det något godare än nygräddade och frasiga våfflor? Att göra en egen våffelsmet och våfflor är busenkelt, speciellt om man har ett bra våffeljärn. Att rengöra våffeljärnet kan å andra sidan vara lite knepigare. Om ditt älskade våffeljärn blivit riktigt geggigt och ingrott kan det behöva en extra gnutta med kärlek. Här hittar du våra bästa tips för att göra rengöringen roligare, effektivare och framförallt enklare.

Hur gör man rent ett våffeljärn?

Innan du sätter igång och börjar rengöra ditt våffeljärn är det viktigt att ta reda på vilken typ av våffeljärn du har. Olika typer av våffeljärn kräver olika typer av behandling. Har du exempelvis ett våffeljärn i teflon brukar det räcka att man torkar av det med lite hushållspapper då det är viktigt att vara rädd om ytan i våffeljärnet. Har du däremot ett gammalt våffeljärn i gjutjärn finns det andra metoder som är effektivare. Nedan listar vi våra bästa tips för att rengöra olika typer av våffeljärn.

Olika rengöringsmetoder

Bränn bort smutsen i våffeljärnet

Ett effektivt sätt att rengöra äldre typer av våffeljärn är att bränna bort smutsen. Sätt på våffeljärnet och låt det grädda sig själv i ett par minuter tills all smuts bränner till kol (tänk på att vädra ordentligt och att stänga av din brandvarnare tillfälligt). Stäng sedan av och torka av våffeljärnet när det har svalnat.

Hushållspapper

Hushållspapper går att använda på flera sätt när du ska rengöra ditt våffeljärn. Om traditionell torkning inte får bort all smuts kan du i samband med att du gräddat färdigt dina våfflor och dragit ut sladden ur våffeljärnet lägga några lager hushållspapper i järnet och stänga det igen. Låt våffeljärnet stå en stund och låt pappret suga åt sig eventuella fettrester, torka sedan en sista vända vid behov.

Hand som håller ett ark hushållspapper mot en blå bakgrund

Diskvåffla

Diskvåfflan är ett effektivt sätt att rengöra ditt våffeljärn då den drar åt sig smuts, fetter och eventuell smak som satt sig i järnet. Blanda 1 dl vatten, 4 matskedar salt och 2 dl vetemjöl och rör om till en smet. Grädda sedan diskvåfflan precis som du gräddar vanliga våfflor. Om ditt våffeljärn är riktigt smutsigt kan du upprepa processen tills du är nöjd med resultatet. Torka sedan av järnet med en trasa.

Formbröd

Om ditt våffeljärn blivit riktigt fett och flottigt fungerar det utmärkt att lägga i 1-2st skivor med formbröd och grädda dem som toast. Brödet drar åt sig all fukt och fett som annars kan vara lite knepigt att få bort utan diskmedel. Perfekt för våffeljärn i teflon eller med annan ytbehandling!

Tre skivor rostbröd som ligger på en trätallrik

Att tänka på vid rengöring av våffeljärn i gjutjärn

Om du har ett våffeljärn i gjutjärn är det viktigt att du tar hand om det när det blivit rengjort. Försök också att minimera mängden diskmedel som används under rengöringen och undvik också att skrapa bort eventuella matrester med metaller – använd en handduk, papper eller svamp.

Gammalt våffeljärn i gjutjärn ställd mot stenvägg

Smörj in och behandla ditt våffeljärn i gjutjärn

De flesta tillverkarna av våffeljärn i gjutjärn är överens om att man ska smörja in våffeljärnet i samband med att det blivit rengjort. Så här gör du för bästa resultat:

  1. Säkerställ att våffeljärnet är helt torrt innan du sätter igång.
  2. Applicera ett par droppar raps- eller matlagningsolja på en tygbit och smörj sedan alla stekytor i våffeljärnet noggrant.
  3. Koppla sedan in våffeljärnet och låt det nå sin normala gräddningstemperatur. Låt våffeljärnet stå varmt i 10-15 minuter.
  4. Stäng sedan av och låt våffeljärnet svalna.
  5. Klart!