Få bort blodfläckar – våra bästa tips!

Behöver du få bort blodfläckar på soffan? Eller vill du kanske ta bort blodfläckar från madrassen eller mattan? Att få bort nya eller intorkade blodfläckar på tyg är inte omöjligt.

Vi har de bästa tipsen för att få bort blodfläckar snabbt och enkelt!

Bra att vet innan du ska ta bort blodfläckar

Innan du sätter igång och börjar ta bort blodfläckar är det några saker du bör ha koll på!

  1. Kallt vatten – Rengör alltid blodfläckarna med kallt vatten. Varmt vatten får proteinerna i blodet att gro in sig i tyget och gör dem svårare att få bort.
  2. Agera snabbt – Om du vill ta bort en blodfläck, försök att agera så fort du kan för att öka chansen för att få bort fläcken. 
  3. Följ tvättinstruktioner – Ta alltid hänsyn till vad för material det är du ska ta bort blodfläckar på. Var noga att följa tvättinstruktioner på plagget eller tyget innan du applicerar metoderna så tyget inte råkar bli förstört. 

Ta bort blodfläckar med salt

Att få bort blodfläckar med salt är inte särskilt knepigt, och är ett av de mest effektiva sätten. Lös upp salt i kallt vatten och badda försiktigt lösningen på blodfläcken tills den försvinner. Du kan även lösa två krossade aspirin i vatten och blötlägga blodfläcken i lösningen i 30 minuter. 

Ta bort blodfläckar med bikarbonat

Blanda två delar bikarbonat till en del vatten. Låt blandningen ligga direkt på blodfläcken i 30 minuter och ta sedan bort resterna genom att trycka försiktigt med en fuktig trasa på fläcken. Ge sen tyget en runda i tvättmaskinen som vanligt för att säkerställa så att du fått bort blodfläcken.

Ta bort blodfläckar med bakpulver

Att ta bort blodfläckar med bakpulver är en väldigt effektiv metod. Blanda ihop en del bakpulver med två delar vatten och lägg sedan blandningen direkt på blodfläcken. Låt verka i en timme och torka sedan bort resterna med en fuktig trasa.

Få bort blodfläckar med citron

Citron är ett bra knep för att få bort blodfläckar. Skär en citron på hälften och gnid den över fläcken. Strö lite salt över blodfläcken och låt verka i en kvart. Dutta sedan av saltet och citronen med en fuktig trasa och tvätta sedan tyget i tvättmaskinen.

Du kan även prova att gnugga in blodfläcken i vit vinäger, blötlägga fläcken i mjölk, eller gnugga in blodfläcken med hederlig fläckborttagningsmedel, till exempel Via. Tvätta sedan i maskinen som vanligt.

Ta bort blodfläckar som torkat

Om du vill ta bort gamla blodfläckar på soffan, en madrass eller liknande som torkat, så kan det vara bra att ta av de överdrag som ofta finns runt soffkudden eller madrassen. På så sätt blir det lättare att få bort intorkade blodfläckar och att tvätta tyget i tvättmaskinen.

  1. Börja med att försöka gnugga bort den torkade blodfläcken så gott det går med en oskarp kniv eller en sked. 
  2. Spola sedan kallt vatten bakifrån tyget för att lösa upp blodfläcken. Även om blodet har torkat är det viktigt att spola med kallt vatten istället för varmt. Vatten med hög temperatur sätter sig nämligen hårdare i tyget.
  3. Använda något av våra knep ovan. 
  4. Ge slutligen tyget en runda i tvättmaskinen. Var noga med att kolla upp hur just ditt tyg ska behandlas gällande tvätt i maskin.