Hur får man bort stearin från glas?

Har du problem med stearin som fastnat på glasburkar, värmeljushållare eller liknande? Att tända ljus omkring sig är mysigt men skapar tyvärr alldeles för ofta besvär med stearin som droppar på fel ställen. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan ta bort stearin från glas enkelt och smidigt!

Ta bort stearin från glas

Att få bort stearin från glas är inte så svårt som man kan tro, så länge du använder dig av rätt knep. Glöm inte heller att ha i åtanke hur känsligt ditt glas är, vad det tål och hur lätt det repas. Nedan hittar du flera olika tips för hur du kan gå tillväga så att du enkelt kan anpassa dig när du tar bort stearin från ditt glas.

Diskmaskinen

Börja med att försiktigt skrapa bort det stelnade stearinet med en smörkniv i trä eller plast för att undvika repor på glaset. Ställ sedan in glaset i diskmaskinen och låt den göra resten av jobbet. Enkelt och effektivt!

Ugnen

Värme är ett bra medel att ta till när du vill få bort stearin från glas. Dubbelkolla innan bara att glaset tål ugnsvärmen. Börja med att sätta på din ugn och välj en relativt låg temperatur. Ta sedan fram en plåt och lägg på bakplåtspapper eller en tidning. Låt glaset stå i ugnen på plåten tills stearinet runnit av ordentligt på pappret undertill. 

Ugnstricket passar även perfekt när du bara vill få bort sista den stumpen på din ljushållare. Värmen mjukar upp stearinet snabbt och gör att du enkelt kan plocka bort det sista med fingret eller en smörkniv.

Ställ in i frysen

Kyla är också ett bra hjälpmedel när du vill ta bort stearin från glas. Ställ ditt glasföremål med stearin i frysen eller utomhus om det är tillräckligt kallt ute. Ta sedan ut glaset efter ungefär en timme och skrapa enkelt bort stearinet med fingrarna eller ett hjälpmedel som inte är för vasst. Var försiktig med att inte ha glaset i kyla för länge då det kan innebära skada. Är ditt glas väldigt ömtåligt bör du vara extra försiktig. 

Skrubba bort med varmt vatten

Om ditt glas inte repas alldeles för lätt kan du även testa att skrubba bort stearinet med varmt vatten. Börja med att låta glaset rinna under eller ligga i varmt vatten så att stearinet mjukar upp. Ta sedan fram en svamp och börja skrubba bort stearinet från ditt glasföremål, använd lite diskmedel om det behövs. Var försiktigt så att stearinet inte åker ner i avloppet och orsakar ett stopp! 

Tända ljus