Få det att lukta gott hemma – våra bästa tips!

Luktar det inte så gott hemma? Kanske är det dammsugaren som luktar illa? Eller ett illaluktande avlopp som sprider den otrevliga lukten. Den dåliga lukten kan även komma från tvättmaskinen eller torktumlaren. Här har vi listat några av de vanligaste orsakerna till dålig lukt och de bästa tipsen för att få det att lukta gott hemma. 

Det luktar gammal gubbe i huset, varför?

Det kan finnas flera bakomliggande förklaringar till att det luktar gammal gubbe i huset.
Föreställ dig att du kommer hem efter en semester och märker att det är en unken lukt i huset – det är precis så lukten i ditt hem kan upplevas av andra människor som inte bor där. En förklaring kan vara att man har glömt att slänga soporna men det kan även handla om sensorisk anpassning. Detta innebär att ju mer du utsätts för en del dofter, desto mindre känner du av dom i längden. Här går vi igenom vilka bakomliggande stinkbovar det finnas och vad du kan göra åt dom för att det inte längre ska lukta gammal gubbe i huset.

Om dammsugaren luktar illa

En städning med en illaluktande dammsugare kan till och med få det renaste hemmet att lukta unket. En dammsugare kan lukta illa av många skäl. Smuts och bakterier i dammsugarpåsen börjar lukta illa med tiden. Genom att regelbundet byta dammsugarpåse håller man effektivt den illaluktande odören på säkert avstånd.

Här kommer några snabba husmorstips för dig som snabbt vill få din dammsugare att sprida en välbehaglig doft i hemmet.

Så får du dammsugaren att lukta gott:

 • Ta bort dålig lukt med bikarbonat . Sug upp 1 matsked bikarbonat i dammsugaren för att neutralisera dålig lukt. Om du även vill att det ska dofta gott kan du med fördel kombinera bikarbonat med något av följande tips:
 • Vaniljsocker, kanel och kardemumma . Välj bakkryddor efter smak och tycke! Sug upp en matsked och sprid doften av ljuvligt nybakat.
 • Kaffepulver. Sug upp en matsked kaffepulver eller kaffebönor och känn doften av nybryggt kaffe.
 • Eterisk olja. Häll några droppar av en fräsch eterisk olja direkt på dammsugarfiltret eller dammsugarpåsen.

När rengjorde du förresten dammsugaren senast? Smuts och bakterier samlas inte bara i dammsugaren utan fastnar även i röret, munstycket och borsten. Om inget av de ovan tipsen fungerar mot din illaluktande dammsugare kanske det istället är dags att rengöra den.

Om det luktar avlopp i huset

Ett illaluktande avlopp kan uppstå av flera orsaker. En anledning kan vara smuts, bakterier och matrester som efter en tid börjar lukta. En annan orsak kan vara om vattenlåset sitter som det ska. Ett korrekt isatt vattenlås ska vara fylld med vatten. Om vattenlåset inte är rätt monterad kan det torka ur och börja lukta illa. Även avlopp som inte används regelbundet, t.ex i ett gästhus eller sommarstuga kan börja lukta.

Sitter vattenlåset som det ska och det ändå luktar illa? Prova då denna kur:

Så blir du kvitt ett illaluktande avlopp:

 • Blanda en halv deciliter ättika med 2 matskedar bikarbonat
 • Häll lösningen i avloppet
 • Vänta ett par minuter
 • Skölj sedan med kokhett vatten och en skvätt färskpressad citron

Detta är en riktig dunderkur mot stinkande avlopp och fungerar i förebyggande syfte likväl som när problemet är framme.

Om det luktar illa i tvättmaskinen

Luktar tvättmaskinen surt och unket? Det här nog hänt oss alla någon gång. Här kommer 3 enkla tips för att snabbt få ordning på en tvättmaskin som luktar illa.

 • Rengör tvättmaskinen regelbundet med ättiksprit – Häll ca 2,5 dl ättiksprit i tvättfacket och tvätta en tom maskin på 90 grader.
 • Tvätta i högre temperaturer – En vanlig orsak till dålig lukt är att man ofta tvättar i för låga temperaturer, där tyvärr också mögel och bakterier ofta trivs.
 • Lämna alltid luckan öppen efter tvätt för att tvättmaskinen ska kunna torka ordentligt.

Om torktumlaren luktar illa

Även torktumlaren kan börja lukta unket. Följ dessa 3 enkla tips för att motverka dålig lukt i torktumlaren.

 • Lämna alltid luckan öppen efter en tumling.
 • Rensa regelbundet filtret från ludd och töm vattnet efter varje användning.
 • Blöt en trasa i ättika och färskpressad citronsaft och torka igenom torktumlaren och insidan av filtret.

Fler effektiva tips för att få det att lukta gott hemma:

 • Ta bort dålig lukt med ättika – Ställ ut skålar här på olika platser i hemmet där det luktar dåligt – ättika drar åt sig den dåliga lukten. Men oroa dig inte för den starka lukten av ättika, den avdunstar inom kort.
 • Få hemmet att lukta gott med sköljmedel – Moppa golvet med en liten dos sköljmedel. Doften av sköljmedel har en tendens att hålla länge och på köpet får du ett glänsande och skinande golv.
 • Tänd doftljus med naturliga dofter – Exempelvis citron, kaffe och vanilj är effektiva dofter mot dålig lukt.

Väntar du gäster och behöver en quick-fix för att få bort dålig lukt?

Har du inte tid för en städning? Lugn, vi har samlat några effektiva life-hacks när du snabbt behöver få bort dålig lukt.

 • Vädra åt alla håll med korsdag – Ett effektivt sätt att förbättra inomhusluften om det luktar instängt i huset.
 • Brygg en kanna kaffe – Nybryggt kaffe maskerar dålig lukt i hemmet – och vad doftar inte mer hemtrevligt än nybryggt kaffe?
 • Koka upp en kastrull med vatten, socker och vanilj för att fylla hemmet med en ljuvlig doft av nybakat. Vill du istället sprida en frisk och fräsch doft? Lägg i några apelsinskivor eller valfri citrusfrukt.
 • Linnevatten – Ha alltid en flaska linnevatten redo för att snabbt kunna fräscha upp tyger som gardiner, kuddar och lakan, eller för att få bort lukt från en gammal fåtölj. Linnevatten är även effektivt när du snabbt vill ta bort dålig lukt från en garderob.

Sammanfattning

Att få ett hem att lukta gott igen behöver inte vara så krångligt, snarare tvärtom kan det vara häpnadsväckande enkelt att eliminera dålig lukt. Hoppas att dessa effektiva husmorstips kommer väl till användning. Lycka till!