Putsa speglar – en guide för att rengöra speglar

Att göra rent en spegel kan ibland känns som en omöjlighet. Hur noggrann man än är och hur mycket man än putsar spegeln så tycks den aldrig bli helt ren. Fula ränder och flammiga streck håller sig kvar på spegeln som aldrig blir helt skinande och fläckfri. Genom rätt metoder behöver det inte vara raketforskning att putsa speglar. Våra snabba tips garanterar skinande och fläckfria resultat när du ska putsa spegel!

Hur rengör man en spegel?

Att använda rätt produkter är viktigt när du ska rengöra speglar. Det går lika bra att köpa färdig fönster- eller spegelputs på närmsta butik, som att mixa ihop en egen spegelputs till speglarna på hemmaplan.

Fyra varianter av hemmagjord spegelputs

  • Att putsa en spegel med en blandning spolarvätska, några droppar diskmedel och lite vatten går alldeles utmärkt. Häll upp blandningen i en sprayflaska och gå loss på spegeln.
  • Ljummet vatten och ättika är också en bra blandning för att rengöra speglar. Ättikan motverkar nämligen uppkomsten av fula ränder och fläckar.
  • Starkt te är ett riktigt husmorstips för att få bort envisa fläckar på spegeln. Ja, du hörde rätt, te! Brygg en kopp starkt te som du sedan sprayar på spegeln.
  • Raklödder fungerar också som en mycket effektiv spegelputs. Massera in raklöddret noga och torka av för en skinande ren spegel som dessutom står emot imma.

Torka spegeln på rätt sätt

Hur bra rengöringsmedlet än är när du rengör dina speglar, så kommer inte resultatet att bli bra om du inte torkar spegeln på rätt sätt. Om du torkar spegeln på rätt vis kommer den varken bli flammig eller får en luddig yta.

Det bästa man kan göra är att göra rent spegeln med en trasa, gärna en mikrofiberduk utan struktur. Undvik däremot att göra rent speglar med toa- eller hushållspapper eftersom de lämnar efter sig en luddig yta på spegeln som förstör hela resultatet.

Att torka rent en spegel med tidningspapper är något man gjort sen lång tid tillbaka. Ett hopknycklat tidningspapper kommer man långt på när man rengör speglar, det fungerar utmärkt att torka spegeln med.