Rengöra ugnsplåtar – en guide

En smutsig och flottig ugnsplåt fylld med bränd och ingrodd mat är ingen höjdare, och inte heller speciellt lockande att laga mat på. Rena plåtar är ett måste för dig som gillar att laga mat och att hänga i köket. Men att rengöra ugnsplåtar är något som man ofta är dålig på, förmodligen för att de aldrig verkar bli helt rena hur mycket man än tycks skrubba och kämpa. Vi har tipsen som får dina ugnsplåtar som nya igen, utan fastbränd mat i sikte!

Så gör du rent smutsiga ugnsplåtar

Att göra rent ugnsplåtar behöver faktiskt inte vara så svårt och kräva så mycket jobb. Med hjälp av rätt metoder och produkter får du rena ugnsplåtar snabbt. Att förebygga smutsiga ugnsplåtar är det första steget för att hålla ugnsplåtarna fräschare, men om skadan redan är skedd så har vi tipsen!

Förebygg smutsiga ugnsplåtar

De allra värsta fläckarna av fastbränd mat kan du undvika genom att ta för vana att alltid använda bakplåtspapper när du använder ugnen. Pappret skyddar plåten och fångar upp det mesta av matresterna som annars bränns fast i plåtens botten.

kakor på plåt

Rengöra ugnsplåt med bikarbonat och ättika

En riktigt effektiv metod för att få rent ugnsplåtar görs med ättika och bikarbonat. Blanda en sprayflaska med en del ättika, och fyra delar vatten. Spraya sedan plåten rikligt med blandningen. Låt verka i upp till en timme om plåten är fylld med ingrodd smuts. Pudra sedan över ett lager bikarbonat och skrubba sedan plåten med en borste. När smutsen börjat lossna häller du på hett vatten, som du sen låter verka i några minuter. Fortsätt sedan skrubba tills plåten ser ren ut, och skölj sedan av.

Rengöra plåt med ättika

Ättika fungerar också bra på egen hand för att få rent ugnsplåtar. Häll ättika i ugnsplåten så att den täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten i några timmar. Diska sedan ur plåten.

Få rent ugnsplåtar med såpa

Såpa är en effektiv metod för att göra rent ugnsplåtar. Smörj in plåten med såpa, sätt på ugnen på 100 grader och ställ sedan in plåten i ugnen i en kvart. Värmen från ugnen gör att smutsen och den ingrodda maten lossnar snabbt.

Göra rent ugnsplåt med bakpulver

Bakpulver fungerar utmärkt för att rengöra en bränd plåt. Blanda ihop en fast röra av bakpulver och vatten, som du sedan smörjer plåten med. Botten av plåten ska vara ordentligt täckt. Låt stå i minst 12 timmar innan du diskar plåten som vanligt.

Rengöra ugnsplåtar med Coca Cola

Coca Cola är inte bara en god dryck, utan vätskan fungerar även utmärkt i flera städsammanhang. Om du har en burk Coca Cola ståendes hemma fungerar den ypperligt för att göra rent ugnsplåten med. Häll läsken i ugnsplåten så att hela botten täcks. Låt plåten stå och verka i några timmar innan du diskar den.

bubblor av coca cola