Rengöring av grill och grillgaller

Sommar och grillning hör ihop och det är viktigt att hålla grillen ren för att maten ska smaka gott och upprätthålla en god hygien. Vi har samlat de mest effektiva tipsen för hur du gör rent både grillgaller samt grillen både invändigt och utvändigt. Den här guiden funkar lika bra för dig som grillar året runt med den senaste Weber-grillen eller för dig med en enklare klotgrill. Nu sätter vi igång!

9 effektiva tips för hur du rengör ditt grillgaller

Det finns som bekant många olika sätt du kan göra rent ditt galler på. Ibland kan vissa enklare metoder räcka, men beroende på hur smutsigt ditt galler är så kan du behöva testa dig fram för vad som fungerar bäst. Vi har listat de bästa knepen!

1. Bränn bort smutsen

Tänd grillen och lägg på gallret. Hettan kommer göra så att matrester och annat smuts mjukas upp och förkolnas. Ta sedan bort gallret och skrapa bort resterna med hjälp av en grillborste.

2. Bikarbonat och ättika

Har grillen jobbat hårt under semesterveckan så kan de krävas lite extra för att få det skinande rent igen, då är bikarbonat och ättika ett populärt husmorstips.
Gör så här:

  1. Lägg gallret på en plåt
  2. Strö över bikarbonat alternativt bakpulver, använd hellre för mycket än för lite
  3. Häll sedan på 2-3 matskedar ättika
  4. Häll på varmt vatten och låt det verka i 30-40 minuter
  5. Forma en bit aluminiumfolie till en boll och skrubba sedan bort smutsen
  6. Skölj av gallret

klart!

3. Såp-bad

Ta fram en balja eller plåt. Lägg i grillgallret tillsammans med varmt vatten och en skvätt såpa. Låt stå i några timmar tills fettet löses upp och skrubba sedan bort eventuella rester.

4. Såpa i ugn

Smörj in grillgallret med såpa, lägg det i ugnen. Värm upp ugnen till 100 grader, stäng sedan av och låt svalna. Ta ut gallret och diska bort resterna med en diskborste.

5. Använd lök

Har du en gullök över? Skär den i hälften och värm upp gallret en aning. Smörj sedan in gallret med löken. Löken löser nämligen upp smuts och kan som en bonus smaksätta det du lägger på grillen nästa gång.

6. Lägg gallret på gräsmattan

Lägg gallret på gräsmattan när du är klar med grillningen, låt ligga under natten. Fukten från daggen gör att smutsen löses upp. Skrubba och skölj av.

7. Rengör med Coca-cola och aluminiumfolie

Har du läsk som blivit över efter grillkvällen? Bra, läsk har nämligen en frätande effekt och kan användas för att lösa upp smutsen på grillgallret. Även här precis som med bikarbonat-metoden behöver du forma en bit aluminiumfolie till en boll, doppa sedan i Coca-cola och gnugga mot gallret. Du kan även lägga gallret på en plåt eller i en plastpåse tillsammans med läsken över natten och gnugga rent dagen efter.

8. Grillgaller i diskmaskin

Att lägga gallret i diskmaskin är inte det första vi rekommenderar att göra, men vill du få det skinande rent och ingen av ovanstående metoder har gett önskad effekt så kan du prova. Tänk på att detta inte gäller för gjutjärnsgaller eller annat material som inte är av rostfritt stål.

9. Rengöringsmedel för grill

För ett väldigt smutsigt galler som behöver en rejäl behandling så finns det bra grillrengöringsmedel att köpa, se till att du använder rätt medel för rätt material. Följ instruktionerna som följer med produkten.

Matolja för att skydda mot rost

Oavsett vilken rengöringsmetod du väljer, ha för vana att alltid smörja in grillgallret med matolja före och efter grillning. Det förebygger rost och att matrester eller andra beläggningar fastnar på gallret. Detta är extra viktigt för gjutjärnsgaller!

Rengöra grillgaller i gjutjärn

Ett grillgaller av gjutjärn kräver lite extra omsorg till skillnad från ett galler av rostfritt stål. Undvik därför några av våra ovanstående tips och bränn istället bort smutsen på hög värme tills beläggningarna förkolnat. Finns det fortfarande smuts kvar kan du även använda dig av en gjutjärnsborste. Det är väldigt viktigt att du oljar in gallret efteråt för att förhindra rost.
Om du fortfarande inte är nöjd med resultatet kan du prova att lägga gallret i hett vatten och sedan använda diskborste eller svinto för att få bort det sista.

Undvik diskmedel! Avfettande medel kan förstöra gjutjärnets naturliga skydd mot rost.

Porslinsemaljerat gjutjärn

En del undrar hur vanliga gjutjärn och emaljerade gjutjärn skiljer sig. Emalj är ett glasliknande material som man bränner fast på ytan, ofta är utsidan av grillen gjort av detta material. Porslinsemaljerat gjutjärn ger helt enkelt en snällare yta som är enklare att rengöra. Precis som vanligt gjutjärn så krävs dock även här lite extra försiktighet och vi rekommenderar att rengöra dessa två material på liknande sätt.

Rengör grillen invändigt

Nu när du har ett skinande rent grillgaller så kan du passa på att göra rent resten av grillen. Tömma grillen på aska och matrester som samlats i botten gör du säkert redan då och då. Passa även på att skrubba insidan med hjälp av en tvättsvamp, varmt vatten och avfettande såpa. Gör samma sak för insidan av locket, skölj därefter av noggrant med vatten så all såpa försvinner.

Rengör grillen utvändigt

För rengöring av grillens utsida kan du doppa en tvättsvamp i ljummet såpvatten och gnugga rent grillen. Skölj sedan av med rent vatten och torka ordentligt med en torr trasa. Skulle grillen vara väldigt smutsig kan du addera avfettande rengöringsspray för att få bort det sista. Se till så att sprayen är till för just rostfritt stål om det är vad grillen är gjord av.

För rengöring av porslinsemaljerade ytor, använd rengöringsmedel avsedd för just det. Skölj sedan av noggrant och torka med en trasa.

Rengöring av gasolgrill

weber gasolgrill

Vid det här laget har du läst om hur du rengör grillgaller, gjutjärnsgaller samt insidan och utsidan av din grill. Har du en gasolgrill finns det dock lite fler delar som du behöver rengöra. Innan du börjar, se till att alltid koppla bort gasbehållaren från grillen!

Flamtämjare

Plocka ur flamtämjarna, blötlägg dem i ljummet såpvatten och skrubba sedan med tvättsvamp. Skölj sedan av med rent vatten och torka dem ordentligt efteråt.

Brännare

När du ska rengöra dina brännare är det väldigt bra att se till att inte massa fett eller annan smuts har samlats och riskerar att blockera gasflödet. För att göra detta kan du använda exempelvis en tandpetare eller en gammal tandborste. Efter detta kan du använda en mjukare borste eller tvättsvamp och doppa i såpvatten, skrubba sedan försiktigt bort smutsen på brännarna. Om du har gjutjärnsbrännare kan du vara extra sparsam med såpan och även se till att smörja in brännarna med matolja efteråt.

Fettuppsamlare / droppbricka

Om din grill är utrustad med en avtagbar droppbricka, även kallad fettuppsamlare, kan du enkelt ta ut den för att underlätta rengöringen. Skrapa av det värsta och ta sedan en rengöringssvamp doppad i ljummet såpvatten och skrubba av resten. Var noga med att torka den ordentligt innan du sätter tillbaka den på grillen.

Botten / grillboxen

Slutligen, dags att rengöra grillboxen. Det är viktigt att ta hand om botten på gasolgrillen eftersom det kan samlas mycket matrester och fett över tid. Om botten är särskilt smutsig, använd en skrapa för att ta bort det värsta. För att avlägsna kvarvarande smuts, använd en tvättsvamp doppad i ljummet såpvatten. Var extra noggrann med att rengöra området under brännarna då det är vanligt att matrester och fett fastnar där. En grundlig rengöring av grillboxen säkerställer att du kan fortsätta att njuta av en god och hälsosam matlagning på din gasolgrill.

Vanliga frågor

När ska man rengöra grillen?

Gör gärna en enklare rengöring av gallret efter att du använt grillen så att du håller det i gott skick. Skulle du märka att grillen ger ifrån sig ojämn värme, lägre temperaturer eller att maten fastnar på gallret så är det tecken på att det är dags att göra rent. En tumregel är annars att göra en mer grundlig rengöring minst två gånger om året.

Kan man rengöra gasolgrillen med högtryckstvätt?

Nej, undvik att använda högtryckstvätt. Det höga trycket kan få smuts och fett att sprida sig runt omkring grillen. Det kan också påverka gasflödet och därmed funktionen på din gasolgrill. Även vanliga trädgårdsslangar bör undvikas.

Hur gör man rent gjutjärnsgaller?

Det vanligaste är att bränna bort smuts tills det förkolnas, sedan skrubba varsamt med gjutjärnsborste. Är Gjutjärnsgallret extra smutsigt kan du också lägga det i varmt vatten och skrubba med diskborste. Vissa använder även diskmedel eller såpa. Det funkar, men är inte att rekommendera då avfettande medel kan förstöra gjutjärnets naturliga skydd mot rost. Smörja alltid in grillgallret med matolja efter rengöring för att skydda det mot rost.

Hur får man bort mögel på grillgallret?

Om ditt grillgaller har drabbats av mögel beror det oftast på att du inte rengjort det ordentligt på länge. Det vanligaste sättet är att tända grillen med gallret på och låta det bli ordentligt varmt. Genom grillens höga temperaturer så dödas mögel och bakterier. När grillen fortfarande är igång kan du använda en grillborste för att borsta bort kvarvarande smuts.

Kan man köra grillgaller i diskmaskin?

Grillgaller ska helst inte diskas i diskmaskin, börja med att försöka få bort smuts och matrester med hjälp av varmt vatten, såpa och tvättsvamp istället. Har du ett grillgaller av gjutjärn eller emalj ska du absolut inte diska det i maskin.