Så rengör du kaffebryggaren med ättika – en enkel guide!

Inte alla hjältar bär en mantel, för vad skulle vi egentligen göra utan kaffe? Men om vi ska vara ärlig – hur ofta rengör du din kaffekokare, egentligen? Att rengöra kaffemaskinen är ungefär som att använda tandtråd, vi gör det inte så ofta som vi borde. Det är lätt hänt att kaffekokaren glöms bort under veckostädningarna och de flesta av oss väntar nog lite för länge på att göra rent kaffebryggaren. Här är några steg-för-steg tips på hur du rengör och avkalkar din kaffekokare med ättika.

Rengör kaffebryggare med ättika
Rengör kaffemaskin med ättika

Varför ska du rengöra din kaffebryggare?

Kaffekokare, kaffebryggare, kaffemaskin – ja kärt barn har många namn! Men varför ska vi då avkalka och rengöra våra kaffekokare? Det är ju egentligen bara vatten och kaffe, hur stor oreda kan det egentligen skapa? Föreställ dig en varm, nybyggd kopp kaffe. Visst låter det gott? Fast kanske inte med kalkavlagringar, mögel och bakterier. Plötsligt låter den där koppen mindre trevligt. Här är några anledningar till varför du behöver rengöra din kaffebryggare. 

Det samlas bakterier

NSF International, en internationell hälsoorganisaion, gjorde 2011 en studie i 22 hem och hittade att hälften av alla kaffebryggare i studien innehöll mögel och jäst. Det gjorde kaffebryggaren till den till den näst mest bakterietäta föremålet i köket, mer än på diskbänken eller på kylskåp- och mikrovågshandtag. Kaffemaskinen är varm och fuktig, vilket gör den till ett perfekt ställe för bakterier att samlas. Vatten innehåller kalk som skapar avlagringar i kaffebryggaren, där även bakterier kan gro. Du kan läsa NSF Internationals studie här

Att inte rengöra kaffebryggaren gör den sämre

Så – varför du bör avkalka kaffemaskin med ättika? Kalk har en förmåga att byggas upp vilket skapar kalkavlagringar. När kalk och avlagringar har byggts upp över tid så försämras vattenflödet och uppvärmningen av kaffebryggaren. Detta gör att kaffeflödet minskar, vattnet kokas inte upp ordentligt och din kaffekopp blir inte lika god. Så för att hålla din kaffekokare i tip-top skick bör du avkalka din kaffemaskin med ättika en gång i månaden.

Kaffet blir godare

Har ditt kaffe börjat smaka beskt och svagt? Ja då är det nog dags för en rengöring och avkalkning av kaffebryggaren. Avlagringar som förstör kaffemaskinens vattenflödet och uppvärmningen inifrån gör även att kaffet blir svagare och kaffet blir inte rätt temperatur. Din kaffebryggare kan dessutom fått så mycket avlagringar att det börjar falla av och hamna i kaffet – och det är inte så himla trevligt att bjuda gästerna på. Därför är det bra att rengöra kaffemaskinen med ättika.

Varför ska man använda ättika för att rengöra kaffebryggaren?

Ättika innehåller ett lågt PH- värde, vilket gör att det effektivt fungerar som ett avkalkningsmedel genom att lösa upp och kalkar av kaffebryggaren. Det räcker alltså inte bara med diskmedel och vatten – ättiksprit ser till att kalket försvinner och avkalkar din kaffebryggare ordentligt. Ättika är ett naturligt medel och innehåller inte kemikalier, det gör ättiksprit till ett miljövänligt alternativ för att rengöra din kaffebryggare. Eftersom att du ska dricka kaffet kan det vara trevligt att använda ett naturligt medel när du rengör din kaffebryggare. Ättika neutraliserar dessutom dålig lukt och är inte farligt ifall du skulle få i dig. Utöver det är ättika billigt och något som finns i nästa alla hem. Kort och gott så är ättika billigt, enkelt och rengör din kaffebryggare ordentligt. Ättika funkar dessutom utmärkt till att städa flera områden, här kan du läsa om att rengöra kakelfogar med ättika.

Rengör med ättika

Så rengör du din kaffebryggare med ättika steg-för-steg

Här är en enkel steg-för-steg lista på hur du avkalkar och rengör din kaffebryggare med ättika och vatten. För detta recept används ättika med 12%.

  1. Fyll vattenbehållare med lika stor andel vatten som ättika. 
  2. Placera ett tomt kaffefilter i behållaren. 
  3. Placera kaffekannan på sin plats och sätt på kaffebryggaren tills dess att halva innehållet av vatten och ättika har fyllts. 
  4. Stäng sedan av kaffebryggaren när hälften runnit igenom och låt kaffebryggaren stå i 30 minuter. 
  5. När 30 minuter har gått sätter du på kaffebryggaren igen och låter resten av vatten och ättika lösningen rinna igenom.
  6. Skölj sedan kaffekokaren genom att fylla vattenbehållaren med bara vatten och låt det bryggas med ett nytt kaffefilter. Upprepa detta steg två gånger så att all ättika försvunnit. 
  7. Avsluta med att skrubba din kaffekokare med den mjuka delen på en tvättsvamp så att den blir skinande ren. 

Glöm inte att bara rengöra insidan av kaffebryggaren. Lägg delar av din kaffebryggare i en balja med 50% ättika och 50% varmt vatten och låt det stå i 30 minuter. Skölj sedan av delarna med vatten så att ättikan försvinner. 

Voilá! Nu har du en ren kaffebryggare och kan dricka den där goda koppen kaffe.

Hur ofta behöver du avkalka och rengöra din kaffekokare med ättika?

Hur ofta du bör rengöra och avkalka din kaffebryggare beror på hur stor kaffeälskare du är. Använder du din kaffebryggare varje dag, kanske till och med flera gånger om dagen – ja då behöver du rengöra den oftare. Att tvätta ur kaffebehållaren och torka av maskinen bör du göra efter varje användning. Men att kalka av kaffebryggaren med ättika behöver du inte göra dagligen, det hade nog ingen haft tid eller lust med. Du kan nöja dig med att avkalka din kaffebryggare mellan 1 – 2 gånger per månad för att hålla den i bra skick.

Det var allt om hur du rengör och avkalkar din kaffebryggare med ättika, lycka till!