Ta bort rödvinsfläckar – våra smartaste tips

Det finns fläckar och så finns det rödvinsfläckar. Du behöver dock inte drabbas av panik om olyckan väl skulle vara framme. I den här texten listar vi våra bästa knep för att få bort rödvinsfläckar från din matta, duk och andra textilier.

Hur får man bort rödvinsfläckar?

Vissa fläckar är tuffare att få bort än andra. Just rödvinsfläckar är ofta förknippade med direkt förödelse, särskilt om vinet har spillts över någonting vitt. Vi kan dock lugna dig med att det finns några effektiva och enkla knep som kan rädda plagget, duken, mattan eller soffan.

En första viktig rekommendation är att ta itu med fläcken så snabbt du kan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt till att få bort den helt. Ju längre tid vinet har torkat in desto svårare blir det. Nedan har vi listat våra favoritmetoder för att ta itu med den beryktade rödvinsfläcken på bästa sätt.

Behandla rödvinsfläckar med galltvål

Om du använder galltvål rekommenderar vi att du väljer koncentrerad flytande sådan för bästa resultat.

 1. Fukta en trasa och skrubba in tvålen noggrant.
 2. Vänta sedan några minuter och låt tvålen verka.
 3. Upprepa processen vid behov.

Få bort rödvinsfläckar med ättika

Förutsatt att fläcken är relativt nyupptäckt kan ättika vara ett bra alternativ.

 1. Börja med att blöta ner fläcken med kallt vatten.
 2. Badda fläcken med ättikan och låt verka en stund.
 3. Blöt sedan ner fläcken med kallt vatten på nytt för att skölja av ättikan.
 4. Upprepa vid behov.

Behandla rödvinsfläckar med bikarbonat

Bikarbonat är något som ofta finns hemma och kan vara mycket effektivt mot rödvinsfläckar.

 1. Börja med att blanda ihop lika delar kallt vatten och bikarbonat till en massa.
 2. Fukta en trasa och gnid sedan in blandningen i tyget.
 3. Låt massan verka tills den torkar upp och dammsug sedan upp eller borsta av massan.
 4. Upprepa processen vid behov.

Ta bort rödvinsfläckar med mjölk

Hur konstigt det än låter, kan mjölk faktiskt vara ett bra alternativ för få bort rödvinsfläckar. Mjölksyran är nämligen tillräckligt stark för att kunna lösa upp och bleka rödvinsfläcken. Var uppmärksam på att inte använda denna metod för textilier som inte tål varma temperaturer eller tyg som kan skadas av att blekas. 

 1. Börja med att värma upp mjölk i en kastrull och låt svalna något.
 2. Sänk ned tyget i kastrullen med och låt verka i några minuter.
 3. Tvätta sedan tyget i tvättmaskinen eller för hand.

Få bort rödvinsfläckar med salt

Ett av de mest klassiska knepen är att använda salt. Syftet är att saltet ska absorbera vinet, därför fungerar detta endast om fläcken nyligen har uppstått och inte har hunnit torka in.

 1. Strö över en riklig mängd salt över fläcken och låt det verka.
 2. Borsta sedan av eller dammsug upp saltet.
 3. Komplettera med någon av de ovanstående tipsen vid behov.

Ta bort rödvinsfläckar med kallt vatten

Om du inte har någon av de ovanstående varorna till hands, kan det ibland räcka med att använda kallt vatten och då allra helst kolsyrat vatten eller till och med vitt vin. Det viktigaste är att inte skölja fläcken med varmt vatten, då detta snarare leder till att fläcken sätter sig djupare i tyget. 

 1. Badda tyget med kallt kolsyrat vatten eller vitt vin tills rödvinet har börjat lösas upp.
 2. Tvätta i maskin eller för hand.

Ta bort rödvinsfläckar från olika textilier

Även om det finns många bra generella tips om vad du bör använda för att åtgärda rödvinsfläckar, kan olika material och tyger skilja sig en hel del åt. Därför har vi valt att nedan gå igenom några vanliga textilier som vinet kan ha kommit i kontakt med och hur dessa bör behandlas mer specifikt.

En hög med rena kläder i olika färger som balanseras.

Rödvinsfläckar på duk

Bordsduken är förmodligen det vanligaste tyget för rödvinsfläckar. Likt alla tyg är det bäst att agera så snabbt som möjligt med att behandla fläcken. När det kommer till att få bort rödvinsfläckar från just duken rekommenderar vi att använda mjölk. Detta tips går även att applicera om du vill få bort rödvinsfläckar på din linneduk. Det kan dock vara bra att säkerställa att tyget klarar av varma temperaturer eftersom mjölken som ska användas är varm. Att använda salt i ett första skede kan också vara effektivt.

Rödvinsfläckar på matta

Även mattan ligger ofta i riskzonen för att komma i kontakt med rödvinet. Här rekommenderar vi att du använder bikarbonat för bästa resultat. Se till att bikarbonaten går in ordentligt i tyget. Detta knep går att upprepa tills fläcken är helt borta.

Rödvinsfläckar på kläder

Om du vill få bort rödvinsfläckar på vita kläder är vår rekommendation att använda ättika för att sedan tvätta plagget i tvättmaskin eller för hand efteråt. Om plagget inte är ljust rekommenderar vi istället att använda galltvål för att undvika att tygets färg påverkas av ättikan.

Rödvinsfläckar på soffa

Här gäller det också att anpassa sig efter tygets färg och material. Försök att vara försiktig när du tvättar rent fläcken för att undvika att skada tyget. Här rekommenderar vi att använda sig av galltvål eller bikarbonat och upprepa processen tills fläcken är borta.

Rödvinsfläckar som torkat

Som tidigare nämnt är det absolut bäst att behandla fläckarna så snabbt som möjligt. Däremot går intorkade rödvinsfläckar fortfarande att åtgärda. Detta är dock något mer tidskrävande och slutresultatet kan variera i större utsträckning beroende på hur gammal rödvinsfläcken är. Vår rekommendation för att få bort intorkade rödvinsfläckar är att använda tvättpulver och kallt vatten.

 1. Gnugga in tvättpulvret i tyget med en fuktig trasa och kallt vatten.
 2. Låt tyget sedan ligga i blöt och låt tvättpulvret verka.
 3. Skölj sedan av tvättpulvret med det kalla vattnet.
 4. Tvätta sedan om möjligt i tvättmaskin.

Vi hoppas att du med hjälp av våra tips kan rädda många plagg, dukar och mattor framöver. Lycka till!