Ta bort stearin på duken – gör såhär!

Stearin på duken kan vara en tuff nöt att knäcka, men det är inte så klurigt att få bort som vissa tror – här är våra bästa tips för hur du får bort stearinfläckarna! 

Fått stearin på duken? Så tar du bort fläcken

Det är inte ovanligt att mysiga middagar med tända ljus kan leda till stearinfläckar på duken. Stearin har en förmåga att riktigt sugas in i tyget, och det kan kännas hopplöst när oturen varit framme och det droppat stearin på finduken. Duken går tack och lov att rädda! Såhär gör du för att få bort fläcken med strykjärnsmetoden:

 1. Skrapa bort stearinet
  Det första du ska göra är att skrapa bort så mycket stearin som möjligt från duken. Du kan använda en slö kniv eller sked för att få bort det. Vissa bitar kan till och med gå att bryta bort med händerna. Målet är att få bort så mycket stearin som möjligt från tyget inför nästa steg.

 2. Använd hushållspapper eller kaffefilter & strykjärn
  Stearin tenderar att riktigt sugas in i tyget och skapa den där fläcken som kan få vem som helst att hamna på bristningsgränsen. Lösningen kan dock vara så enkel som hushållspapper och ett strykjärn! Lägg pappret eller kaffefiltret på stearinfläcken och sätt på strykjärnet. Nu ska du stryka på pappret/filtret med en medelvärme på strykjärnet, och på så sätt kommer du lösa upp stearinet. Med hjälp av pappret/filtret kommer överflödigt stearin sugas upp. För att få bort fläcken är det viktigt att flytta på pappret/filtret när det har sugit bort en del av stearinet. Om det blir för flottigt kan du byta ut pappret/filtret mot ett nytt. När du fått bort så mycket av stearinet som möjligt är det dags för det tredje steget.

 3. Använd diskmedel, tvål eller fläckborttagningsmedel
  Nu har du förhoppningsvis fått bort det värsta av stearinfläcken och kan börja se ljuset i tunneln. När du sugit upp så mycket av stearinet som möjligt kommer det vara en fettfläck kvar. Denna kan du lösa upp med hjälp av vanligt diskmedel, tvål eller fläckborttagningsmedel. Oavsett vilket lösningsmedel du väljer ska du gnugga in det i tyget på stearinfläcken. När du gjort det är det dags för det fjärde och sista steget!

 4. Tvätta duken i tvättmaskinen
  Nu återstår det bara att slänga in duken i tvättmaskinen på högsta tillåtna värme enligt tvättanvisningen. Voila! Grattis till din fläckfria duk!

Ett annat knep för att ta bort den där envisa stearinfläcken från tyget är med frysmetoden, så här gör du då:

Lägg det stearinbefläckade tyget i frysen i minst 30 minuter. När du sen tar ut tyget har stearinet blivit kallt och därmed även lättare att bryta bort från duken. På så sätt kan du enkelt bryta bort stearinet och få ett rent och fint tyg igen! Det går även bra att kombinera strykjärnsmetoden med frysmetoden genom att först frysa tyget och sedan stryka upp flottet och därefter tvätta.

Beroende på vilket tyg din duk är gjord av är olika metoder att föredra. Om du har en tjockare vävd duk rekommenderas frysmetoden – men om du har en duk i silke eller tunnare tyg bör du pröva strykjärnsmetoden.