Tips vid stopp i toaletten

Alla har vi någon gång råkat ut för stopp i toaletten. Stressnivån och paniken stiger lika snabbt som vattnet i toalettstolen och man vet inte vad man ska göra. I den här artikeln har vi samlat våra allra bästa tips för hur du löser en riktig nödsituation.

Varför blir det stopp i toan?

Den vanligaste anledningen till stopp i toaletten är att man har använt för mycket papper. Med en stor mängd papper så klarar helt enkelt inte WC:n av att få ner allt i avloppet. Istället bildar det en stor klump som blockerar flödet.

Stopp kan även uppkomma om man har spolat ned fel saker. Alltså saker som inte bör hamna i toaletten överhuvudtaget. Det kan röra sig om bomullspinnar, tamponger, bindor, pappershanddukar eller hushållspapper. Mer sällan kan också andra föremål som leksaker, stenar och kattsand vara orsaken till ett blockerat avlopp.

Så gör du för att lösa stopp i toaletten

Oavsett anledning, så finns det flera olika sätt att fixa ett stopp i toaletten. Följ våra enkla steg så är den vattenfyllda toaletten snart ett minne blott.

Avvakta en stund

Börja med att avvakta i några minuter. Många stopp löser sig själva efter en stund när toalettpappret har börjat luckra sönder. Det här är varför det är så viktigt att använda toalettpapper och inte någon annan typ av papper. Toapappret är nämligen konstruerat för att lösas upp i vatten, till skillnad mot till exempel pappershanddukar som är mycket mer slitstarka.

Spola fler gånger

Efter några minuters väntan är det dags att testa att spola en extra gång. Innan du spolar är det viktigt att se till så att vattennivån inte är för hög så att nästa spolning innebär att toaletten svämmar över. Då kan du få betydligt större problem än bara en propp i toaletten.

Låt vattnet sjunka undan och spola sedan igen. Upprepa detta några gånger. Förhoppningsvis byggs det upp ett tillräckligt högt tryck som forcerar och tar med sig proppen ner i avloppet.

Toalettborste

Om inte trycket från vattnet löser problemet, testa att använda toalettborsten för att lösa upp stoppet. Skulle vattnet börja sjunka undan snabbare när du petar med toaborsten, så vet du att du är på rätt spår. Då är det bara att fortsätta tills proppen är löst.

Verkar det som att toalettborsten snarare förvärrar situationen genom att blockera avloppet ännu mer, är det bäst att sluta direkt och testa en annan metod.

Hink med vatten

Om det är fullt med vatten i toaletten, låt det sjunka undan igen. Fyll därefter en hink med vatten och häll från så hög höjd som möjligt. Sikta vattenstrålen rakt mot själva stoppet i toalettens så kallade “krök”, så att den träffar med så högt tryck som möjligt. Även denna metod är värd att prova några gånger.

Galge

Ett klassiskt husmorsknep är att ta en galge (av metalltrådsmodell) och böja till så att den formas till en slags krok. Peta sedan med kroken och försök att lossa proppen genom att kroka fast i den och dra den mot dig. Det går givetvis även bra att använda något annat verktyg som kan användas som en krok.

Gummihandskar

Skulle alla andra sätt misslyckas, återstår endast ett fåtal alternativ. Ett av dem är att ta på sig en gummihandske och försöka lösa stoppet i toaletten med handen. Här bör du försöka luckra sönder proppen snarare än att trycka ner den längre ner. Se till att gummihandsken är så lång som möjligt, så riskerar du inte att få hela armen nedsmutsad av toalettvattnet.

“Det sägs att alla är ateister tills de orsakar stopp i en offentlig toalett”

Tips om stoppet sitter längre ner i avloppet

Det finns olika typer av stopp i toaletten och vissa kan vara lite mer svårlösta. Om proppen har letat sig längre ner i avloppet, är det inte säkert att de ovanstående metoderna kommer kunna hjälpa till. Därför har vi även samlat några fler tips och knep för att komma tillrätta med lite mer problematiska stopp.

Avloppsrör

Vaskrensare

En vaskrensare, eller toalettrensare som det också kallas, är en stor sugpropp på skaft. Om du har en sådan till hands, kan du prova att använda den. Det du vill göra är att trycka ner sugproppen mot kröken av toaletten så att den sugs fast, för att sedan röra den upp och ner så att det växlas mellan ett sug och ett tryck.

Tänk på att inte vara för hårdhänt när du använder verktyg i toaletten. Det kan skada både ytskikt, men också rören längre ner i avloppet. Vaskrensare finns att köpa i de flesta byggvaruhus.

Diskmedel

Ett klassiskt husmorstips är att använda diskmedel för att få bort stoppet. För att lyckas med den här metoden, gör så här:

 1. Häll ca 1-2 dl diskmedel i toalettstolen.
 2. Värm ca 5 l vatten i en kastrull. Det ska vara riktigt varmt, men se till att det inte kokar för då kan toaletten spricka.
 3. Häll det varma vattnet i toaletten och låt diskmedlet och vattnet verka i ungefär 20 minuter.
 4. Nu kan du testa att spola, hälla vatten från en hink, eller allra helst testa vaskrensaren igen.

Bakpulver/bikarbonat och ättika

När vi är inne på husmorstips, finns det ytterligare ett vanligt knep att testa.

 1. Se till att vattnet i toalettstolen har runnit undan så mycket som möjligt.
 2. Värm vatten i en stor kastrull, minst 5 l.
 3. Blanda 1 dl bikarbonat eller bakpulver med 1 dl salt.
 4. Häll ner blandningen i toaletten.
 5. Häll därefter ner en ordentlig mängd ättika (vinäger fungerar också) tills du ser att det börjar bubbla.
 6. Vänta en liten stund och häll sedan på det varma vattnet.

Förhoppningsvis har nu den kemiska reaktionen mellan bikarbonaten och ättikan lyckats lösa stoppet i avloppet.

Enzymborttagande medel

I byggvaruhus finns det något som heter enzymborttagande medel. Det är till för att lösa upp och bryta ned organiskt material. Om du tror att ditt stopp består av toalettpapper och/eller avfall, så är den en metod värd att prova.

Rensband

Ett rensband, eller rensspiral, är ett slags VVS-verktyg som är till för att fixa stopp i avloppet. Det är ett metallband som förs ner så långt det går och som man sedan petar fram och tillbaka för att försöka lösa proppen. Rensband finns att köpa i de flesta byggvaruhus för ca 100 kr.

Rörmokare

Lyckas du trots alla försök inte få bort stoppet, är det dags att kontakta ett proffs. Då handlar sannolikt om ett mer omfattande problem. 

Bor du i ett flerbostadshus, bör du vända dig till fastighetsskötaren eller bostadsrättsföreningen så att de i sin tur kan ta in VVS-tjänster. Om du bor i en villa, är det ditt eget ansvar att kontakta en rörmokare eller VVS-firma som kan komma och hjälpa till.

Toalettpapper - vanlig orsak till stopp i toaletten

Förebygga stopp i toaletten

En proaktiv approach är alltid att föredra när det gäller sådana här problem. Genom att tänka efter före, kan man enkelt undvika de värsta situationerna. De två enskilt viktigaste punkterna att komma ihåg är följande:

 • Använd inte för mycket papper. Om du märker att det börjar bli för mycket papper, spola en extra gång innan du är klar.
 • Spola inte ned bomullspinnar, tamponger, pappershanddukar, kattsand eller annat som inte hör hemma i avloppet.

Vill du bli av med ditt befintliga stopp i toaletten är det alltså bara att följa våra tips här ovan och vill du undvika att det händer igen, se till att inte använda för mycket papper eller spola ned fel saker.