Tvätta och torka din dunjacka – en heltäckande guide!

Dunjackor är ett populärt plagg som med sitt material av fjädrar och dun gör den extra varm och skön, men materialet kräver också lite extra omsorg. Behöver du rengöra din dunjacka utan att den ska klumpa sig eller förstöras? Nedan följer en guide om hur du tvättar och torkar din dunjacka på bästa sätt, med eller utan tvättmaskin och torktumlare!

Tvätta dunjacka i tvättmaskin

En vanlig fråga är om det går att tvätta dunjackan i tvättmaskin. Ja, i de flesta fall så kan du tvätta din jacka i tvättmaskinen. Börja dock med att kolla på tvättlappen i jackan för vilka tvättråd som gäller. Töm sedan fickorna, dra upp alla dragkedjor och vänd jackan ut och in innan du lägger in den i maskinen.

Tvättprogram

Vilket tvättprogram du ska använda kan skilja sig beroende på vilken tvättmaskin du har. Vissa maskiner har ett program för just dunjackor. Om inte, välj ett annat skonsamt program som exempelvis ull eller fintvätt, annars går det bra med ett vanligt 30-graders program.

Tvättmedel

Det finns tvättmedel som är specifikt anpassat för dun men det går också bra med ett vanligt tvättmedel så länge det är flytande. Pulverbaserat tvättmedel kan nämligen leda till onödigt slitage på din jacka. För mycket medel kan dessutom leda till att jackan klumpar ihop sig och förlorar sin isoleringsförmåga. En tumregel brukar vara att använda ungefär ⅓ del av vad du vanligtvis gör när du tvättar.

Undvik sköljmedel! Det påverkar dunets kvalitet och naturliga förmåga att andas vilket leder till sämre isoleringsförmåga och komfort.

Centrifugering

Helst av allt bör du undvika att centrifugera jackan då dunet kan ta skada. Det går såklart att centrifugera men då är det extra viktigt att du har valt ett skonsammare tvättprogram. Lägre grader = lägre varvtal under centrifugeringen vilket är snällare mot materialet.

Torktumla med tennisbollar för bästa resultat

Att torka jackan i torktumlaren är det mest effektiva sättet för att undvika klumpar. Välj ett torkprogram på 60 grader eller lägre.

tennisboll

Gör så här:

  1. Ta ut jackan ur tvättmaskinen och låt den vara ut och in.
  2. Lägg in jackan i torktumlaren tillsammans med 2-4 st tennisbollar eller tvättbollar.
  3. Tumla länge och på låg värme (max 60 grader) så att jackan blir helt torr.
  4. Pausa gärna torktumlaren och skaka ut jackan ett par gånger under tiden.
  5. Ta ut jackan och säkerställ att den är klumpfri och att dunet är jämnt fördelat.

Klart!

Torktumla dunjacka utan tennisbollar

Du kan såklart torktumla utan tennisbollar men tänk på att syftet med tennisbollar är att förhindra dunklumpar i jackan. Det du kan göra istället är då att pausa torktumlaren, ta ut jackan och skaka av / slå ut den några gånger för att på så sätt fördela dunet jämnt. Återupprepa proceduren ca 2-3 gånger under torktidens gång.

Torka dunjacka utan torktumlare

klädnypor på tvättlina

Har du ingen torktumlare så kan du lufttorka jackan. Se först till att trycka ut och skaka av så mycket vatten från jackan du kan. Lägg den sedan på en plan yta eller häng upp på ett tvättställ eller i ett torkskåp och låt tiden göra sitt.

Det viktiga är även här att med jämna mellanrum skaka av jackan så att dunet inuti fördelas jämnt. Det kan ta tid för dunmaterial att torka så ha tålamod.. Är det klumpar i jackan så har den antagligen inte torkat färdigt.

Lycka till!

Vanliga frågor

Kan man tvätta en dunjacka för hand?

Ja, töm fickorna och stäng alla dragkedjor. Häll upp ljummet vatten i en ren balja och dosera en liten mängd milt tvättmedel. Låt sedan jackan ligga i 15-20 minuter. Om hur du sedan torkar jackan på bästa sätt finns att läsa i guiden ovan.

Kan man kemtvätta dunjacka?

Om det inte står på tvättlappen att den ska kemtvättas så avråder vi dig från att lämna in jackan på kemtvätt. Kemikalierna som förekommer under kemtvätt kan skada dunet och således jackan. Följ våra råd ovan om hur du tvättar hemma för bästa resultat.

Hur får man en dunjacka fluffig igen?

Tvätta om jackan och torka den i torktumlare ihop med tennisbollar precis som vi guidat dig igenom tidigare i artikeln. Det är det mest effektiva sättet att få din jacka att bli fluffig och fin igen.

Kan man tvätta en dunjacka med ättika?

Att tvätta med hjälp av ättika för att få bort dålig lukt är ett klassiskt husmorstips. Vi rekommenderar i första hand att tvätta med milt tvättmedel, går inte den dåliga lukten bort
kan du testa med ättika. Det råder delade meningar om tvättmaskinen kan ta skada av ättiksprit så för att vara på den säkra sidan kan du tvätta för hand.

Hur tvättar man en tunn dunjacka?

Du kan tvätta en tunn dunjacka precis på samma sätt som en tjock dunjacka, men kom ihåg att kolla på tvättlappen till att börja med och att följa tvättråden.