Homestyling – Bästa tipsen inför visning

Homestyling har blivit mer och mer populärt på senare tid för att attrahera och sticka ut på bostadsmarknaden. Många mäklare erbjuder homestyling som en tjänst, men med våra handfasta stylingtips kan du spara pengarna till annat och istället styla ditt hem på egen hand!

Grundtips när du stylar hemmet

  • Vem ska köpa din lägenhet?

Ett första steg när du ska styla ditt hem inför en visning kan vara att börja med att identifiera vem den här bostaden är bäst lämpad för. Är det exempelvis en barnfamilj eller ett par som passar bäst in i bostaden? Välj ut din målgrupp och anpassa stylingen utifrån det som är viktigt för dem. 

  • Lägg fokus på detaljer

Detaljerna bidrar till helhetsupplevelsen. Låt din personliga stil få utrymme och verka som en röd tråd genom hela bostaden. Det kan vara en viss färg eller andra små detaljer som präglar bostadens alla rum. Det viktiga här är att temat genomsyrar alla rum på en smakfull nivå. Oavsett om du vill fylla rummen med guldnyanser, ton-i-ton eller naturnära färger – se till att hämta upp detaljerna i alla rum. Var däremot försiktig med att använda för starka färger då de lätt tar över uppmärksamheten från de unika detaljer som bostaden har.

Växter och böcker som inredningsdetalj i bostaden
  • Rensa lägenheten & tänk minimalistiskt

Ett vanligt problem när man har bott länge i en bostad är att man har mycket saker och möbler framme. Att tänka minimalistiskt brukar skapa en lugnare känsla i hemmet. Rensa bort så mycket du kan från de öppna ytorna och ha bara några få prydnader framme. Då får du en luftigare och rymligare känsla i bostaden. Något många missar är att gömma synliga sladdar. Ett tips här är att gömma dem bakom en list eller ett skåp. 

  • Piffa till de gömda, men viktiga utrymmena

Det kanske inte är självklart att spekulanter kollar in i dina skåp eller garderoben. Men det som intresserar många är att se hur mycket förvaringsutrymme det finns i skåp och skafferi som kommer tillhöra bostaden vid försäljningen. Därför kan det vara bra att ha prydligt vikta handdukar i skåpet, snyggt upphängda kläder i garderoben och ordning i skafferiet och i kylen. 

  • Fräsch doft hemma

Ett vanligt misstag många gör är att använda rengöringsprodukter med stark doft när de ska rengöra innan visningen. Men istället för att det blir en fräsch och ren känsla kan doften av kemikalier ta över för mycket, vilket inte alltid är så trevligt att mötas av. Om du behöver städa lägenheten är en rekommendation att göra det ett bra tag innan visningen så att doften inte tar över för mycket – helst dagen innan. Istället kan du vädra ur lägenheten några timmar innan visningen för att få ett fräscht intryck.

  • Arbeta in belysningen

Alla vill väl ha en ljus och öppen bostad. Därför är belysningen mycket viktig till visningen, då det är något som många spekulanter värderar. Belysningen har en förmåga att få hemmet att kännas mer öppet, ljust och ombonat. Taklampan är viktig då den bidrar till ett övergripande ljus, men det många missar är att kombinera med flera mindre lampor. Variera mellan olika slags belysning – till hyllan, fönsterbrädan eller väggbelysning. För att få till det där lilla extra kan du med fördel använda ljuslyktor, ljusstakar och värmeljus. Ta även en extra titt så att alla lampor fungerar, exempelvis belysningen över köksbänken och i badrummet där det lätt kan upplevas mörkt.

Lampor som ljusar upp hemmet
  • Lägg kärlek på att styla fönsterbrädan

Fönsterbrädorna brukar vara viktigt att snygga till då de syns mycket i en bostad. Arbeta gärna in kontraster och asymmetriska detaljer med olika material och form. Blanda gärna med en större krukväxt och något mindre objekt på sidan. Även böcker brukar vara fina detaljer som dessutom kan skapa ett mer personligt hem.

  • Personligt hem 

Att ha ett personligt hem skapar en mer levande känsla i ditt hem. Men det behöver vara lagom personligt. Börja med att ta bort fotografier på personer och från semestern. För att få ditt hem personligt lägg gärna fram din favoritbok, framhäv din favoritprydnad eller lyft fram dina bästa second-hand-köp. Den där klängväxten du har haft i flera år kan du med fördel använda som en inredningsdetalj runt fönstren eller på väggarna.

  • Laga hål och defekter

Gnisslar dörren? Har du hål i väggarna som behöver spacklas igen efter en borttagen hylla? Inredningen kan vara genomtänkt in i minsta detalj, men om spekulanterna upptäcker att det är trasigt någonstans kan de lätt börja leta fel och bli skeptiska till om bostaden är något för dem. Så, alla defekter som går att laga innan visning – snygga till dem för det kommer bidra till ett bättre intryck. Läs vår guide för hur man spacklar igen hål i väggarna.

  • Rent hem

Det sista du gör efter att allt är rensat och piffat är att städa bostaden grundligt. Rena detaljer är mycket viktigt för att skapa en härlig helhet i lägenheten – och kanske viktigast är det i badrum och kök som behöver vara hygieniskt rent. Rengör alla smådetaljer som element, trösklar, metallytor, speglar och lister. Och glöm inte putsa fönstren för att få in mer ljus och ett rent intryck.

Homestyla inför försäljning – rum för rum

För att enklast komma igång med din homestyling, utan att det ska kännas övermäktigt rekommenderar vi att styla ett rum i taget. Många spekulanter brukar lägga stor vikt vid badrummet och köket, så lägg gärna lite extra fokus där när du städar och inredning.

Hallen

Det är i hallen det första intrycket skapas. Se till att hålla utrymmet minimalistisk och städat. Spara din favoritjacka och ett par snygga skor framme, men rensa bort allt överflödigt som halsdukar, galgar, mössor och väskor. Eller varför inte gömma dem i en smart förvaringsbänk som även går att använda som sittplats? Inred gärna hallen med växter och sticklingar i olika storlekar och nyanser. Ett tips för att skapa ytterligare djup och få hallen att upplevas större är att inreda med speglar.

Köket

I köket kan du med fördel plocka bort alla köksmaskiner och enbart spara en eller två som tillför något till bostaden. Det blir ofta ett bättre intryck om det är få saker framme. Många mäklarbilder har stilleben med citroner i en skål och basilika i en kruka. Men för att det inte ska bli för klyschigt kan det vara bra att kombinera med flera personliga och unika detaljer. Gruppera gärna vissa finare köksredskap ihop med växter och andra detaljer som du grupperar ihop. Tänk även på att snygga till i skåp, kylskåp och skafferi, då många spekulanter är intresserad av att se förvaringsutrymmet i köket.

Kök inrett med växter, kastrull och andra detaljer

Badrummet

Badrummet är en plats som många spekulanter kan lägga stor vikt vid. Det absolut viktigaste i badrummet är att det ska kännas rent och hygieniskt. Ta bort sådant som tar plats och stänger in badrummet, som tvättkorg, duschdraperi och schampoflaskor. Lägg fokus på att inreda badrummet med snygga och mjuka handdukar som är snyggt upphängda eller ligger vikta på en hylla eller bänk. Växter och sticklingar brukar bidra till en frisk känsla i badrummet. I kombination med en lyxig tvål, ljus och förvaringslådor kan du få till det där lilla extra.

Vardagsrummet

I vardagsrummet vill man lyfta fram den mysiga platsen som lämpar sig perfekt för filmkvällar framför tvn. Ett sätt att skapa en ombonad känsla är att arbeta in textilier som mattor, filtar och fylliga kuddar. Soffan har en central plats i rummet så lägg gärna lite extra kärlek på att styla den. Läs gärna om våra bästa tips på hur du stylar soffan här

Känns vardagsrummet litet kan det vara bra att ta bort eller byta ut en del möbler. Rensa även bort småsaker som fjärrkontroll och apparater som står synliga i tv-bänken. Få lite extra liv i rummet genom att gruppera någon prydnadssak, ljusstake eller en fin vas med tulpaner på vardagsrumsbordet.

Vardagsrum inrett med växter och textilier, samt kuddar och filtar i soffan.

Sovrummet

När det kommer till sovrummet brukar många stå inför dilemmat hur man egentligen ska bädda sängen. Vill du få en lyxig känsla kan du använda en klassisk hotellbäddning som du stylar med kuddar och med täcket nedvikt längs kanten på överkastet. Det passar många sovrum och är ett enkelt sätt att få ett klassiskt och elegant intryck i sovrummet. Tänk på att många brukar vilja se in i de garderober som hör till lägenheten vid försäljningen, därför är det bra att rensa kläder och ha likadana galgar.

Lyxig hotellbäddning i sovrummet

Har du en balkong? Här kan du få de våra tips på hur du stylar en liten balkong på ett enkelt sätt!