5 enkla tips & inspiration för att inreda en liten balkong 2022!

Våren är på ingång och solen börjar äntligen visa sig igen. Tiden när hela Sverige kommer till liv och tar varje tillfälle i akt för att få sin bit av solen. Dags för parkhäng, testa det nya GB-glassarna och att damma av balkongen inför invigning. Men att inreda en liten balkong kan vara lite knepigt – fast inte omöjligt. Har du en liten balkong? Och behöver du balkonginspiration för att inreda den? Kanske är du nyinflyttad, är redo för en förändring eller så behöver du bara lite balkong inspo. Här är några enkla inredningstips för små balkonger. 

Så här inreder du en liten balkong – checklista för din balkonginredning

  • Hitta din stil och ditt behov, hitta balkong inspo – pinterest är din vän!
  • Balkonggolv och balkongväggar – utnyttja alla ytor. 
  • Planera dina balkongmöbler utefter marginal och behov. 
  • Ljussättning till balkongen – använd ljusslingor, lyktor och levande ljus.
  • Använd dig av växter och låt dem dekoreras i krukor och blomlådor. 
  • Inred med textilier för en mysig balkonginredning.
  • Öppna upp och gör balkongen en förlängning av lägenheten.

1. Inspiration för små balkonger – hitta din stil och ditt behov

Tänk över vad du vill ha för tema på inredningen av balkongen. Orientalisk, minimalistisk, bohemisks, modernt, stilrent eller en djungel. Det är lätt att man börjar blanda olika stilar vilket gör helheten till en stor röra. Det här vill vi undvika när vi stylar en mindre balkong, eftersom att det plottriga får balkongen att se överväldigande ut på en redan liten balkong. Så börja med att inspireras av olika stilar och välj det som passar dig bäst. Det är inte grannen som ska gilla din balkong – det är du! 

Vad är ditt behov till balkongen? Hade du inte tänkt att ha några hemmabjudningar i sommar är det ingen idé att maximera med sittplats, du kanske hellre vill sitta på din balkong och läsa en härlig bok. Eller så är det helt tvärt om. Hur som helst – inred din balkong utefter vad du vill ha den till, så den ger dig ett värde, och blir så trevlig som möjligt för dessa tillfällen. 

Inspo liten balkong
Inspiration liten balkong

2. Enkla tips för att inreda balkonggolv och balkongväggar

Många balkonger har ett tråkigt betonggolv som saknar personlighet. På de flesta byggvaruhus finns det mängder med balkonggolv, utomhusgolv och trätrall i olika färger, material och priser. Bara detta lyfter balkongen rejält och får den att gå från trött och tråkig till betydligt behagligare att gå på. De är dessutom enkla att montera upp och att ta bort för dig som bor i hyresrätt. 

Så inreder du dina balkonggolv

Har du redan ett balkonggolv så kolla om det behöver ordentlig rengöring, ibland behövs det bara lite såpa och vatten för att kännas som nytt. Kanske är ditt trägolv så pass slitet att det tappat sin färg och glans, då kan det vara dags att ge det en återupplivning genom att måla det. Återigen finns det flera olika färger eller träfärger på diverse byggvaruhus. Ifall du är på en begränsad budget finns det fina utomhusmattor & balkongmattor till billigare priser att täcka det tråkiga golvet med. 

Enkla knep för snygga balkongväggar

Behöver du skydd från vind, sol eller spionerande grannar? Kanske har dina balkongväggar tappat sin lyster med rostfläckar, repor eller har färgen börjat falla av? Då kan du använda dig av ett balkongskydd som du fäster på ditt balkongräcke för att skapa karaktär till tråkiga balkongväggar. Eller varför inte skapa din egen balkongavskiljare genom att låta växter växa på höjden? Att använda växter som ett naturlig balkongskydd är ett lysande sätt att få balkongen mer avskild, mysig och personlig. Du uppnår detta genom att plantera en flerårig klängväxt och sätta upp en spaljé eller övrigt klätterstöd. Föreställ dig en vägg av murgröna på din balkong – vilken dröm!

Utnyttja din balkongvägg. Sätt upp väggribbor eller spaljé där du kan organisera och sätta upp hyllor för plantor, ljusslingor och annat fint. Detta är ett bra sätt för att skapa mer utrymme åt en redan trång balkong.

murgröna balkongvägg

3. Tips för utemöbler till liten balkong

Att få in utemöbler på en liten balkong är inte det lättaste, speciellt inte om man har hemmabjudningar och flera vänner som ska trängas på en mindre uteplats. Men det går! Det gäller att tänka smart och ta tillvara på sina ytor effektivt. Här är lite inspiration till balkongmöbler med både stil och funktion. 

Trälådor som balkongbord, stolar och hyllor

Gamla trälådor är snygga som möbler och multifunktionella – dessutom är det billigt och du kan liva upp dem med lite färg. Lägg på en sittdyna och använd lådorna som stolar när du har flera gäster över, eller så staplar du dem på varandra för att skapa ett gulligt soffbord till balkongen. Inuti kan du dessutom placera fina växter eller ljuslyktor – trälådor funkar utmärkt som hylla till balkongen. 

Lådor balkongmöbler

Lastpallar som balkongbord, soffa, dagbädd eller loungemöbler

För den händiga kan du platsbygga egna balkongmöbler av lastpallar. På det sättet formar du dina möbler utefter dina förutsättningar och marginal samt undviker otympliga möbler som tar plats och inte fyller ut viktiga utrymmen. Bord, soffa, dagbädd – ja det finns oändliga möjligheter av vad du kan bygga med lastpallar. Det gäller att maximera hela utrymmet så att vi ändå kan lämna lite luftrum och planerar för en fri passage i en långsmal. Att bygga ett bord eller soffa är relativt enkelt och går att variera på flera olika sätt utefter din balkong. Eller varför inte ställa en lastpall som täcker hela balkongen för att sedan lägga ut en madrass och lägga ut kuddar och filtar. Där kan flera sitta omkring eller så har du en dagbädd på balkongen att ligga och sola i med en god bok och stirra upp på den blå himmelen. 

Bästa möblerna för liten balkong

Hopfällbara balkongmöbler är idealet för en liten balkong. Det finns både bord och stolar som du smidigt kan fälla upp om du behöver fler sittplatser, och som du sedan kan plocka undan när du vill ha mer utrymme. Hopfällbart balkongbord som du kan sätta på balkongräcket är riktigt smidiga och ett starkt tips. Dessa ger möjlighet att enkelt skapa utrymme när det behövs, samtidigt som det finns plats för flera gäster när det behövs. 

Lastpallar som balkongmöbler
Lastpallar som balkongmöbler

4. Dekorationer till mindre balkonger

Nu börjar det roliga – att dekorera vår lilla balkong! Inspireras av olika färger, mönster och storlekar. Men kom ihåg att hålla dig till ditt tema, och lägg till din personliga touch. Ett tips som inte svider i plånboken är att kolla in second hand butiker och olika loppisar när du letar dekoration till balkongen, där kan du finna riktiga guldkorn! Här kommer några små tips på dekorationer som kommer att få din lilla balkonginredning hemtrevligt.

Få till mysig stämning – använd ljuskällor

Med fina ljuskällor sätter vi stämningen för sommarkvällar på balkongen. Ljusslingor kring balkongräcket är en klassiker och ett enkelt knep för att skapa en mysig balkonginredning. Ett annat sätt att använda ljusslingor är att låta dem hänga från en spaljé eller balkongtaket. 

Placera ut ljuslyktor i undangömda hörn för att utnyttja alla utrymmen. Det finns massor av fina solcellsdrivna ljuslyktor som tänds av sig själv när mörkret kommer krypande. Fast inget ger samma känsla som levande ljus på sena sommarkvällar, det skapar den perfekta atmosfären för en middag på balkongen. Placera ut värmeljus i ljushållare, och till de kvällar med mindre blåst kan du ta ut dina bästa ljusstakar och stearinljus. Är det för mycket vind så är fotogenlampor praktiska och väldigt snygga att tända om kvällen. 

ljusslingor balkong

Låt växterna ta över din balkong

Växter på balkongen ger liv och är ett måste för en mysig balkonginredning. Att sätta upp en blomlåda på balkongräcket tar dessutom inte särskilt mycket plats. Eller rada upp blommorna i krukor i olika färger och storlekar. Det finns även otroligt fina blomkrukor och korgar som dekorerar din balkong. Och hokuspokus så förvandlas din balkong till en lyxig oas på balkongen. Men se till att köpa växter utefter hur gröna fingrar du har, vi vill inte att balkongen förvandlas till en växtkyrkogård. 

Omfamna myset och använd textilier på din balkong

Kuddar och plädar är ett enkelt knep som höjer mysfaktorn rejält. Det är gräddet på moset för balkonginredningen. Lägg ut varma filtar och kuddar i olika storlekar, och kanske en gullig duk över bordet. Det får balkongen att kännas varmt, hemtrevligt och dekorativt. 

5. Gör balkongen en förlängning av hemmet

Om vi ska vara ärliga – små balkonger kan kännas kvävande ibland. Vare sig om din balkong är i anslutning till ditt vardagsrum, kök eller sovrum så öppna fönstren och balkongdörren och gör balkongen en förlängning av hemmet – istället för att hålla det som en separat del. På så sätt kan du även använda fönsterbrädan som ett bord och balkongen känns inte lika klaustrofobisk och betydligt mer öppen.

Nu är det dags att inreda balkongen!

Så! Nu är du redo för att inreda din lilla balkong eller uteplats. Inom kort kan du hålla din balkong invigning, eller om du bara vill ha en solstund för dig själv när du testar GB-glassar. I vilket fall så hoppas vi att du ska njuta av din nyinredda lilla balkong!