Matta under soffan – så väljer du storlek och placering 

Att välja rätt matta till soffan är inte helt lätt – det finns ju en hel djungel av mattor! En matta sätter stämningen i vardagsrummet, och det finns en del saker att ha i åtanke när du positionerar mattan under soffan. Men var inte orolig, här går vi igenom allt du behöver tänka på när du placerar en matta under soffan.

Matta_under_soffan

Storlek på matta under soffa

Ett vanligt misstag vid val av matta, är att mattan är för liten för soffan. En större matta får rummet att kännas varmare, rummet upplevs större och det blir en behaglig balans mellan soffan och mattan. En för liten matta upplevs ungefär som för korta byxor – proportionerna blir inte bra. 

Mattan definierar rummet som en annan del från golvet. Vi vill därför att mattan täcker hela soffan för att avgränsa vardagsrumsområdet. Samtidigt som vi vill lämna en del av golvet för ett tydligt utrymme att passera på. Ett bra knep är att tänka din soffgrupp som en fotoram. När vi ska rama in en bild är det trevligt med en passepartout, för att lyfta motivet på bilden och ge en fin inramning till fotografiet – samma gäller när vi placerar mattan under soffan.

Tumregler för att placera matta under soffa

  1. Mattan bör vara minst 15 cm ut från kanten på soffan. Gärna upp till 20 – 40 cm.
  2. Mattan bör gå minst 30 cm in under soffan. Gärna att alla soffbenen står på mattan. 

För liten matta under soffa
För liten matta
Okej placerad matta under soffa
Mattan är okej
Bra matta under soffa
Mattan är bra

Att välja en extra stor matta är ett av de enklaste knepen för att få till ett harmoniskt och stilrent hem. Med en stor matta går det nästan inte att misslyckas. Idealet är att mattan täcker alla soffbenen och sticker ut minst 15 cm från alla sidor av soffan. 

Om det är ett stort rum bör proportionen av mattan följa det. Med en för liten matta riskerar rummet att plötsligt kännas mindre. Det enklaste sättet att välja storlek på mattan är helt enkelt att mäta soffan och soffgruppen, och lägga till mellan 15 – 40 cm på sidorna. 

Så väljer du rätt matta under soffa: steg-för-steg

  1. Mät utrymmet: soffan eller soffgruppen. Du kan sätta fast tejpbitar i hörnen för att få en överblick av hur mattan skulle se ut under soffan. 
  2. Var konsekvent: exempelvis om du har soffbenen på mattan, ha alla soffgruppens ben på mattan. Ha alltså inte soffbenen på mattan, och inte fåtöljerna. 
  3. Orientera mattan efter rummet: Är det ett långt rum bör du ha en lång matta som balanserar rummet. Har du ett mindre rektangulärt rum, då bör soffan och placeringen av mattan matcha utrymmet. 

Har du redan din dröm-matta, men den är för liten för att täcka hela soffgruppen. Försök då att placera de främre soffbenen, på mattan. Kom ihåg att vara konsekvent om du har fler vardagsrumsmöbler, och även placera fåtöljens främre ben på mattan. 

Rund matta vs rektangulärmatta 

De rektangulära mattorna är det vanligaste, och är bra för att definiera ytorna vid soffgruppen. Men en rund matta ger en mjukhet till rummet, och får ditt hem att sticka ut från de flesta vardagsrum. Med en rektangulär matta har det större betydelse av vilken storlek den är, och att den placeras rätt under soffan – en rund matta är mer tillåtande/förlåtande och går att placera med större frihet. Om du är ute efter något annorlunda – välj en rund matta under soffan! Placera då den runda mattan i mitten, med soffbordet som centrum. 

Läs också vår artikel om hur du stylar din soffa med kuddar.

Att placera matta under soffan är personligt 

Kom ihåg att detta är en allmän guide när du placerar matta under soffa, och det finns därför inga rätt eller fel. Alla har olika tycken och smak – det gäller även när vi placerar mattan under soffan. Vi har dessutom alla olika utgångslägen vad gäller storlek på rum och soffgrupp. Det viktigaste är att du trivs i ditt vardagsrum!