Så stylar du din soffa med kuddar

Soffan är den centrala delen i vardagsrummet där alla samlas ihop, därför är det viktigt att den ska vara bekväm och snygg. Men hur ska man piffa sin soffa så att den fångar blicken? Nyckeln är soffkuddar! Vill du bara fräscha upp ditt vardagsrum eller vill du kanske ge rummet ett helt annat utseende – addera kuddar i soffan!

Så inreder du med kuddar i soffan

För att hitta fina kuddar som passar just din soffa bör du tänka på hur du vill att den ska se ut. Lugn och harmonisk eller färgglad och dynamisk? Inte mindre viktigt att tänka på att kuddarna ska matcha soffans storlek och form. Till en stor soffa välj större kuddar, till exempel 60×60 cm, till en liten soffa välj små kuddar, 40×40 cm. Kuddar i divansoffa kan du komponera med olika storlekar, både 60×60 och 40×40 går bra men även 60×30. Satsa inte på en enda storlek, färg eller material utan våga kombinera!

Hur många kuddar i soffan ska man ha?

Kort och gott – beror på storleken på soffan. Om du har en liten soffa då räcker det med två-tre kuddar. Om soffan är stor då kan man tänka sig fem-sju kuddar. Vår rekommendation är att ha ett ojämnt antal av soffkuddar, det vill säga tre, fem, sju osv. Börja med tre kuddar som en bas och så kan du fylla på så småningom. Men glöm inte att man själv fortfarande ska kunna få plats i soffan! Tänk också på att kombinera kuddar i soffan så att de blir i olika storlekar, former, färger och texturer. Blanda runda soffkuddar med fyrkantiga, gula med gröna, stora med små, bomull med stickade. Så skapar du en härlig dynamik i inredningen!

Så kan du tänka när du väljer färger på kuddarna

Om du tittar runt, finns det någon basfärg i rummet som du kan använda som utgångspunkt? Färg på väggarna, mattan, soffan? Låt oss säga att du har en grå soffa som passar de flesta stilar. Så vilka kuddar matchar då till en grå soffa? Förutom alla nyanser av grått som kommer att passa perfekt kan du addera ljusblå, rosa, mintgrön eller lilla soffkuddar. Du kan även använda en accentfärg, för att skapa kontrast mot andra kuddar i din grå soffa. Ett bra tips är att skapa en färgkarta för att hitta färger som kompletterar varandra. Kombination är allt!

Mer inspiration till dina soffkuddar

Du har redan fått inspiration av kuddar till en grå soffa. Nu kan du spana in våra inspirationsbilder på hur man inreder med kuddar i soffor i andra färger. Läs också vår artikel om hur du väljer matta till soffan.

grön soffa med kuddar

ljusgrå soffa med kuddar

Styla din bruna soffa med gröna kuddar och skapa ett mysigt vardagsrum på nolltid

En brun soffa i kombination med gröna soffkuddar påminner om naturen. Dessa jordnära och levande färger kommer att göra ditt hem till den bästa platsen att koppla av på. Perfekt kombo för en lugnande atmosfär! Ett annat användbart tips när du stylar din bruna soffa är att använda olika filtar och plädar, gärna i olika färger.

brun soffa med kuddar

Kort sammanfattning av hur väljer du kuddar till soffan

  • Mixa olika strukturer och former
  • Blanda kuddstorlekar
  • Kombinera olika färger med hjälp av färgkarta
  • Använd kontraster
  • Hitta en basfärg och utgå från den
  • Ojämnt antal kuddar i soffan är finast