Rengör kakelfogar – så gör du! 

Ytan mellan två kakelplattor kallas för kakelfogar. I kakelfogar samlas det enkelt smuts, tvålrester och fett mellan springorna. Det är också lätt att kakelfogar glöms bort under rengöring av badrum och kök – eftersom smutsen inte syns lika tydligt i kakelfogar som på kakelplattorna. Men en rengöring av kakelfogar gör verkligen stor skillnad för badrum, dusch och kök! Här är en enkel guide för hur du rengör dina kakelfogar!

rengör kakelfogar
rengöring av kakelfogar

Bra att tänka på innan du rengör kakelfogar: 

  • Var försiktig med ditt kakel så att du inte får repor. Använd därför en mjuk borste och trasa när du skrubbar samt torkar av. 
  • Använd endast klorin, väteperoxid eller andra medel som innehåller blekningsmedel på vita kakelfogar.

Kakel och klinker är kanske nog de vanligaste materialen i kök och badrum eftersom att de effektivt stöter bort vätska och är enkla att rengöra. Kakelfogar däremot kan vara mer tidskrävande att tvätta när man ska komma emellan springorna, och det kan krävas mer energi att skrubba fogar med en mindre borste. Vare sig om det är fogar i dusch, badrummet, kök eller klinkergolv som ska rengöras går funkar dessa tre olika tillvägagångssätt utmärkt!

Rengör kakelfogar med klorin 

Behöver dina kakelfogar en ordentlig rengöring – använd klorin! Det gör sig bra för rengöring av kakelfogar i badrum. Klorin är ett lite starkare medel och får enkelt bort envisa fläckar. Klorin innehåller blekningsmedel och därför är det bra om dina kakelfogar är vita. Använd städhandskar när du arbetar med klorin så att du inte får det starka medlet på händerna. Så här städar du kakelfogar med klorin: 

  1. Häll 3 msk klorin och 5 dl ljummet vatten i en sprayflaska. 
  2. Spraya ordentligt med blandningen på kakelfogarna, och låt det sitta i 10 minuter. 
  3. Skrubba med en fogborste eller tandborste tills kakelfogarna är rena. 
  4. Skölj sedan med varmt vatten och torka av med en trasa eller microfiberduk. 

Rengör kakelfogar med bikarbonat 

Bikarbonat är effektivt och naturvänligt för att få bort smuts på kakelfogar. Dessutom är det något som nästan alla har hemma. Så här rengör du kakelfogar med bikarbonat: 

  1. Blanda 1 dl bikarbonat med en halv dl ljummet vatten till en smet. 
  2. Skrubba kakelfogarna med en fogborste eller tandborste. 
  3. Skölj bort bikarbonaten med varmt vatten och torka med en trasa. 

Rengör kakelfogar med ättika 

Ättika är en riktig mirakelkur att städa med! Ättika funkar utmärkt att städa med på flera platser i hemmet – inte minst till kakelfogar. Ättika fungerar bra själv såväl som tillsammans med bikarbonat. Då ättika har ett lågt PH-värde är det ett utmärkt avkalkningsmedel. Därför funkar det extra bra för rengöring av kakelfogar i badrummet eller klinkergolv. 

  1. Häll 2 dl ättika (24 %) och 2 dl vatten i en sprayflaska. 
  2. Spraya ordentligt på kakelfogarna och låt det verka i 10-15 minuter. Har du tålamod kan det gärna sitta i upp till 30 min. 
  3. Skrubba kakelfogarna lätt med en fogborste eller tandborste.
  4. Skölj bort med varmt vatten och torka med trasa eller microfiberduk. 

Rengöra kakelfogar från svartmögel 

Svartmögel förekommer vanligen i fuktiga miljöer, såsom badrum och i duschen. Svartmögel är giftigt och kan orsaka hälsoproblem – därför är det viktigt att detta försvinner. Ättika är bra för att få bort svartmögel på kakelfogar eftersom att det är desinficerande. För att få bort svartmögel från kakelfogar kan du använda dig utav ättika tillsammans med bikarbonat. Så här gör du för att rengöra kakelfogar från svartmögel:

  1. Blanda 1 dl bikarbonat med en halv dl ljummet vatten till en smet. 
  2. Applicera smeten på kakelfogen med svartmögel.
  3. Häll 2 dl ättika (24 %) och 2 dl vatten i en sprayflaska. 
  4. Spraya ordentligt med blandningen på kakelfogarna, och låt det sitta i 15 minuter.
  5. Skrubba kakelfogarna med en fogborste eller tandborste tills svartmöglet försvunnit. 
  6. Skölj med varmt vatten och torka av med en trasa eller microfiberduk.

Kom ihåg att det är viktigt att rengöra ofta om du har svartmögel. Har du större problem med svartmögel bör du kontakta en saneringsfirma.