Rengöra duschvägg – så gör du

Att rengöra duschväggarna, eller duschkabinen, är något som många glömmer, trots att kalk och smuts lätt får fäste på glaset och gör så att duschen blir ofräsch. Regelbunden rengöring är lösningen till rena och glänsande duschväggar, och gör sedan storstädningen lätt som en plätt!

Fem enkla tips för att rengöra duschväggarna

När det är dags att rengöra glasväggarna i din dusch finns det flera olika sätt du kan gå tillväga på. Följ våra enkla tips för att veta hur du ska gå tillväga för rena och skinande duschväggar!

Förebygg kalkavlagringar med en gummiskrapa

Det mest effektiva sättet att förebygga smuts och kalkavlagringar på duschväggarna är att skrapa väggarna med en gummiskrapa efter varje dusch. Om du inte har en gummiskrapa går det lika bra med en mjuk trasa. Genom att skrapa bort vattnet minskar mängden kalk som fastnar på väggarna och som så småningom blir tuffare att få bort.

Skölj duschväggarna med kallt vatten

Att skölja duschväggarna med kallt vatten efter varje dusch är inte heller en dum idé. Det kalla vattnet rinner av och tar den lösta kalken med sig, medan varmt vatten som avdunstar snabbare istället lämnar kvar kalk på väggarna. Så ta för vana att skölja duschväggarna med kallt vatten efter varje dusch.

Rengöra duschen med ättika och diskmedel

Ett mycket effektivt medel mot smuts och kalk på duschväggarna blandar man enkelt ihop hemma, med ättika och diskmedel. Om du inte har tillgång till ättika går vinäger lika bra att använda. Genom att kombinera dessa får du ett medel som angriper och upplöser de allra tuffaste kalkfläckarna på nolltid!

  • Värm upp ättikan (eller vinägern) så att den blir ljummen.
  • Blanda ättikan med lika delar diskmedel i en sprayflaska.
  • Skaka försiktigt blandningen, men inte så mycket att den skummar.
  • Spraya bladningen på duschväggarna och gnugga med en svamp.
  • Låt verka i 30 minuter innan du spolar av med kallt vatten.
  • Avsluta med att torka av glasväggarna med en gummiskrapa.

Rengöra duschväggarna med citron och såpa

Duschväggarna går också utmärkt att rengöra med citron och såpa, då citronen är effektiv mot kalkavlagringar. Det enda du behöver göra är att gnida in väggarna med en halv citron och lite såpa. Låt gro in en stund innan duschväggarna sköljs av och sedan torkas torrt med en trasa.

Rengöra duschväggarna med rengöringsmedel

Det går också bra att rengöra duschväggarna med vanligt rengöringsmedel du finner i vanliga livsmedelsbutiker. Det är då viktigt att säkerställa så att man väljer rätt rengöringsmedel, anpassat efter rätt ytskikt, material och för rätt typ av fläckar. Läs därför instruktionerna på förpackningen för att säkerställa att du köper rätt typ av rengöringsmedel. Att använda ett medel som innehåller slipmedel eller korn kan vara förödande då det på sikt kan repa glaset.