Rengöra kristallkronan – En enkel guide!

Kristallkronor är vackra lampor med många hängande detaljer. Många som har kristallkronor i sina hem vet att de behöver rengöras ordentligt men vet inte hur de ska rengöra kristallkronorna. I den här guiden får du flera tips på hur du rengör din kristallkrona, oavsett om den består av riktiga kristaller eller plast. 

Innan du börjar göra rent kristallkronan

Om du väljer att låta kristallkronan hänga kvar när du tvättar den är det viktigt att dra ut kontakten eftersom du kommer jobba med vätskor. Kontakten ska vara utdragen under hela tiden du rengör kristallkronan. Ett ytterligare tips är att hänga ett paraply upp och ner under kristallkronan för att inte spilla rengöringsmedel på golvet men också för att fånga eventuella kristaller som kan ramla av. 

Väljer du att ta ner kristallkronan på golvet bör du lägga tidningspapper eller handdukar under för att inte spilla rengöringsmedel på golvet. Tänk på att sprida ut tidningspappret eller handduken för att säkerställa att inget stänker utanför. 

Hur rengör man kristallkronan?

Damma av kristallkronan

Börja med att damma av hela kristallkronan för att få bort allt löst damm och annan smuts som kan finnas där. Använd helst en dammvippa, om du inte har det hemma går det bra med en liten handduk. Anledningen till varför man dammar av kristallkronan innan man börjar med den “riktiga” rengöringen är för att slippa klumpar av damm i trasan man använder i nästa steg!

Spraya kristallkronan

Efter du har dammat av kristallkronan är det dags att rengöra den på “riktigt”. Om du inte har butiksköpt kristallspray hemma kan du enkelt göra den själv. Blanda vatten, lite diskmedel och ättika och rör om. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya på de smutsiga delarna av kristallkronan. När hela kristallkronan är sprayad är det dags att låta sprayen verka i 10 minuter. Titta och känn och smutsen har börjat lösas upp, om vätskan har torkat och ingen smuts har lösts upp så kan du spraya på ett till lager. 

Gnugga bort smutsen

När du märker att smutsen har går att gnugga bort tar du en mikrofiberduk och gnuggar bort alla smuts från kristallkronan. Efter detta tar du en ren mikrofiberduk och torkar bort en gång till. 

Klart

Nu har du en skinande och blank kristallkrona igen!