Rengöring av diskho – så gör du

Har du svårt att få diskhon helt ren? Med ingrodda matrester, gammalt smuts och kvarglömda tallrikar bildas det snabbt svårlösta fläckar. Med våra enkla tips och trix kan du få bukt på de mest extrema problemen. Med en ren och fräsch diskho känns dessutom hela köket som en mer inbjudande och trivsam plats.

Rengöra diskho – enkla knep

Hur går man tillväga för att rengöra en diskho då? Nedan har vi samlat de bästa knepen för att du ska kunna städa bort varenda millimeter av fläckar och smuts – även de allra tuffaste.

Städa diskhon i vardagen

Det smartaste du kan göra är att rengöra din diskho efter varje gång den har använts. Lägg 15 minuter extra på att diska tallrikarna och torka bort matresterna innan du lägger dig på soffan. På det sättet slipper du storstäda diskhon lika ofta och kämpa med de svåra ingrodda fläckarna. Hinner du inte efter varje gång, så försök i alla fall att göra det flera gånger i veckan. Det räcker med en vanlig svamp, lite diskmedel och varmt vatten för att få bort smutsen. Något som många glömmer är att även proppen i diskhon behöver städas kontinuerligt. Ta upp den och städa både över- och undersidan där du kommer åt. Skrubba med den vita sidan för att få bort smuts och fläckar ordentligt. Städar du bort matrester direkt kan du undvika dålig lukt och stopp i avloppet.

Rengöra diskho med bikarbonat

Räcker det inte med den vanliga städningen för att få bort allt? Då är det dags att göra en ordentligt rengöring för att få bort de svåraste fläckarna. Med detta knep får du bort all smuts och lämnas med en skinande ren diskho.

Ta fram din bikarbonat från köksskåpet och gör följande:

  1. Städa bort alla lösa matrester och smuts från diskhon och torka ur ordentligt. 
  2. Blötlägg diskhon lätt och strö ett lager med bikarbonat. Har du inte bikarbonat hemma går det bra att använda bakpulver istället. Låt verka cirka en minut. 
  3. Använd en disksvamp med vit undersida för att skrubba bort det sista.

Gör denna process någon gång i månaden för att slippa grovrengöring av diskhon varje gång. 

Diskho

Städa bort kalkavlagringar i diskhon med ättika

Har du höga kalkhalter i ditt vatten? Då har du förmodligen haft problem med vita ränder som lägger sig runt kranen, under tvålpumpen och på andra platser där vattnet fått ligga under en längre tid. För att få bort dessa kalkavlagringar räcker det oftast inte med vanligt diskmedel. Det behövs något ännu starkare för att rengöra diskhon ordentligt, nämligen ättika.

Gör så här:

  1. Blöt hushållspapper ordentligt med ättika.
  2. Lägg hushållspappret på de ställen i diskhon kalkavlagringar har bildats. Låt verka cirka en timme.
  3. Använd en svamp för att skrubba bort de kalk som har mjukats upp.

Missfärgad diskho

Har du problem med en missfärgad diskho? Var inte orolig – vi har lösningen för att få bort den tråkiga, matta ytan, och bruna beläggningen. Det är snabbt, enkelt och kommer lämna din diskho skinande ren. Det enda du behöver för att få bort de missfärgade fläckarna är tvättmedel. 

Gör så här:

  1. Fyll upp diskhon med några centimeter varmt vatten.
  2. Häll i cirka 1-2 matskedar tvättmedel (pulver) i det varma vattnet. Rör runt lite för att sprida ut det över hela diskhon. Låt verka i cirka 10 minuter.
  3. Ta på dig ett par plasthandskar och skrubba med en svamp i botten av diskhon. Glöm inte ta bort silen för att få bort resterna som fastnat där.
  4. Töm vattnet och skrubba bort de sista eventuella fläckarna.

Diskho