Vårstädning – en guide för dig som vill vårstäda trädgård & hem

Ta emot den härligaste av årstider med en vårfin trädgård och ett rent hem. Vi hjälper dig steg för steg med vad som bör tänkas på för att vårstäda i trädgården och bostaden så att du kan ta vara på våren i en trivsam och skinande hemmiljö.

Vårstäda trädgården – våra smartaste tips

Trädgården är efter månader av snö och kyla en plats som kan behöva en hel del kärlek när väl is- och snötäcket har ersatts av gräs och när blomrabatterna gett sig till känna. Nedan går vi steg för steg igenom våra rekommendationer kring hur du vårstädar trädgården på bästa sätt.

 • Vårstäda rabatter. Plocka bort lager av löv, kvistar och annan eventuell bråte. Avlägsna även vissnade blommor och växter för att göra plats åt kommande planteringar. Observera att det ofta gör jorden gott att låta en mindre mängd organiskt material ligga kvar i rabatten. Det räcker därför med att du grovstädar.
 • Fixa i ordning buskar och träd. Ta en runda vid dina träd och buskar och samla ihop grenar och kvistar som fallit till marken. Ett smart tips är att spara de lite tjockare grenarna och använda dessa som ved i kaminen eller till den öppna brasan vid nästa utflykt. Det kan även vara bra att ansa och beskära både träden och buskarna för att möjliggöra för frodigare växtlighet.

Vårstäda gräsmattan

Gräsmattan utgör ofta en stor del av trädgården och det är viktigt att ge den en bra start på säsongen. Se till att den är relativt torr innan du sätter igång med att fixa i ordning. Om du märker att underlaget sviktar och att det lätt lossar större tuvor kan det vara klokt att låta gräsmattan absorbera fukten från den smälta snön och isen i ytterligare några dagar. Nedan har vi listat våra rekommendationer kring hur du städar din gräsmatta på ett skonsamt och enkelt sätt.

 • Samla ihop större kvistar och grenar. Ett bra första steg är att plocka upp lite större grenar och kvistar som ligger på gräsmattan. Försök att samtidigt känna efter kring fuktnivån i gräset.
 • Lätt krattning. För att undvika att skada och att riva upp gräsmattan är det viktigt att låta den torka upp helt innan du hårdkrattar. Se därför till att använda en kratta som förslagsvis inte är gjord i metall för att samla upp mindre kvistar och grenar.
 • Tillsätt näring. En vanlig orsak till att oönskad mossa i din gräsmatta beror på näringsbrist. Det kan därför vara bra att förebygga detta genom att addera gödning så tidigt som möjligt på säsongen.
 • Plantera kompletterande gräsfrön. Det kan även vara bra att komplettera med gräsfrön på platser där du märker att det är mer jord än gräs. Se till att addera frön av liknande sort som din befintliga matta består av, då olika typer av gräs kan skilja sig åt.

När ska man vårstäda trädgården?

När det är dags att göra i ordning trädgården inför våren och sommaren varierar från år till år beroende på väder. De viktigaste aspekterna är framförallt att all snö och is har smält bort och att gräsmattan har torkat upp och absorberat stora delar av vattnet. Vår generella rekommendation kring att börja vårstäda som tidigast är någon gång under mars månad förutsatt att natt-temperaturen som lägst håller sig kring nollgradigt samt att snön helt har smält bort.

Det finns givetvis alltid risk för oväntat snöfall och det är svårt att ge en generell rekommendation när snön brukar försvinna. Håll koll på väderleksrapporter och försök att göra en bedömning kring hur sannolikheten för snöfall framöver ser ut.

Övrig lista för vårstädning ute

Nedan har vi kortfattat listat ytterligare några delar som kan vara relevanta att lägga till i din nuvarande vårstädningsrutin av trädgården.

 • Vårstäda altan
  1. Börja med att rengöra hela trädäcket. Förslagsvis med såpa.
  2. Skura lite extra på eventuella fläckar.
  3. Låt torka och slipa sedan träet (om det behövs).
  4. Olja in.
 • Vårstäda poolen
  1. Ett första steg är att grovstäda poolen från löv och smuts.
  2. Skrubba rent all synlig smuts från poolens golv och väggar.
  3. Skölj noggrant bort rester av rengöringsmedel.
  4. Rengör filtret.
  5. Fyll poolen och tillsätt rekommenderad mängd klor.
  6. Kontrollera pH-värdet och tillsätt rekommenderat medel.
 • Vårstäda cykeln
  1. Tvätta cykeln. Ingrodd smuts behöver skrubbas rejält.
  2. Olja in delar som behöver smörjas.
  3. Kontrollera lufttrycket. Se till att gummit är tätt och intakt.
  4. Kontrollera att bultar och andra delar sitter åtdragna.
 • Vårstäda bilen
  1. Rensa bilen på eventuellt skräp.
  2. Dammsug hela bilen, inklusive sätena.
  3. Rengör rutorna invändigt.
  4. Tvätta rent instrumentbrädan.
  5. Ta ut mattorna och gör rent dem.
  6. Avsluta med att tvätta bilen utvändigt.

Vårstäda ditt hem – rum för rum

För att uppnå den härliga känslan efter en ordentlig vårstädning är det en förutsättning att även insidan av ditt hus är lika fint städat som trädgården. Här går vi igenom steg för steg vad du behöver tänka på för att få ditt hem att skina och för att din vårstädning ska bli komplett.

Städning av bord
 • Städa bort större föremål. Börja med att lägga undan saker som inte nödvändigtvis behöver ligga framme. Exempelvis kläder, leksaker och annat som kan vara i vägen när du ska börja städa. Gör detta i varje rum.
 • Badrum. Damma och torka av alla ytor och rengör sedan systematiskt badrumsskåp, handfat och toalett för att sedan rengöra duschkabinen. Använd med fördel badrumsrengöring. Börja sedan med att göra rent kakelväggarna och avsluta med att dammsuga och skrubba golvet.
 • Sovrum. Börja med att lägga in sängkläder, täcke och kuddar i tvättmaskinen. Damma och torka sedan av alla ytor som fönsterbrädor, nattduksbord och byråer eller klädskåp. Dammsug golvet för att sedan avsluta med att svabba.
 • Vardagsrum. Börja med att dammsuga under soffkuddarna och damma av soffans olika delar. Du kan även lägga in soffklädseln i tvättmaskinen. Rengör sedan alla ytor som öppna vitrinskåp, tv-skåp och vardagsrumsbord. Damma av vardagsrumsmattan och avsluta även här med att dammsuga och svabba golvet.
 • Kök . Rengör alla ytor i rostfritt stål med köksrengöring. Börja sedan med att rengöra din induktionshäll eller dina spisplattor och rengör sedan övriga ytor i rummet. Nästa steg är att rengöra ugnen och ugnsplåtar för att sedan gå igenom kylskåpet och eventuellt frosta av frysen. Damma av och torka övriga ytor i köket och avsluta i vanlig ordning med den sedvanliga dammsugningen och svabbningen av golvet.

Sådär! Nu är både din trädgård och ditt hem redo för våren. Passa på att njuta av solskenet, fågelkvittret och de första knopparna som brister i rabatterna.