Frosta av frysen – så gör du!

När frysen börjar fyllas med is är det dags att frosta av den. Att frosta av frysen är enkelt om du har lite tålamod, och det kräver faktiskt inte så mycket jobb som man kan tro. Förutom att en frys fylld med på sikt förstör matvarorna i den, så drar den även mycket ström och håller inte heller maten lika kall. Att frosta av frysen är därför inget man bör dra sig för. Vi har tipsen för hur du frostar av frysen med minsta möjliga ansträngning!

Steg för steg – så frostar du av frysen

1. Töm frysen

Det första du behöver göra när du vill frosta av frysen är att tömma den på matvaror. Matvarorna ställs med fördel på ett kallt ställe. Att frosta av frysen en kall vinterdag är därför ingen dum idé då frysvarorna mår bra av att få lite frisk och kall luft. Det går också bra att vira in frysvarorna i tidningspapper och sedan förvara dem tätt i kartonger inomhus. Om du har tillgång till en kylväska är det också en utmärkt idé att slänga ner frysvarorna i den.

2. Stäng av frysen och skydda golvet

Efter att frysen är tömd så behöver du stänga av den, öppna dörren och se till så att golvet är skyddat. Golvet skyddas enkelt mot smältvattnet med hjälp av tidningspapper, en handduk och en långpanna.

3. Ha tålamod

Ha sedan is i magen och vänta på att isen ska smälta. Om du vill påskynda processen och frosta av frysen snabbt, eller iallafall snabbare, så går det bra att ställa in en skål med varmt vatten i frysen. När vattnet börjar svalna är det bara att byta ut det.

Tänk på! Det är inte rekommenderat att skrapa av isen med ett vasst föremål för att påskynda processen, då det kan skada frysen. Det absolut bästa är att ha tålamod och låta frysen sköta sig själv. Om du mot förmodan ändå vill påskynda processen genom att skrapa bort isen, är det bästa att göra det med en gummiskrapa.

4. Rengör frysen

När all is har smält är det ett ypperligt tillfälle att rengöra frysens insida, både väggar, hyllor och lådor. En fuktig trasa med en gnutta diskmedel räcker långt.

5. Torka frysen och ställ tillbaka frysvarorna

Innan du ställer tillbaka alla frysvaror är det viktigt att frysen är torr, se därför till att torka frysen ordentligt. Se också till så att frysen når rätt temperatur innan du ställer tillbaka matvarorna.

Fryst broccoli

Tre snabba – frosta av frysen

Hur lång tid tar det att frosta av frysen?

Hur lång tid det tar att frosta av frysen varierar lite beroende på hur mycket is som finns i frysen, men det beror också på faktorer som hur gammal din frys är. Att säga exakt hur lång tid det tar att frosta av frysen är därför lika enkelt som att svara på hur långt ett snöre är, helt omöjligt. Det kan ta allt ifrån 2 till 22 timmar.

Hur ofta ska man frosta av frysen?

Hur ofta man bör frosta av frysen är individuellt, vissa frysar behöver avfrostas mer kontinuerligt än andra. Varje gång du öppnar frysen kommer fukt från bostaden in i frysen. Fukten fryser till is och bildar på sikt stora isklumpar. Undvik därför att öppna frysen allt för ofta. När du har svårt att stänga lådorna så vet du att det är dags att frosta av frysen.

Frosta av frys som sitter ihop med kyl, hur gör man?

I en frys som sitter ihop med en kyl är det inte alltid möjligt att endast stänga av frysen. Kylen kommer ofta på köpet, vilket innebär att du frosta av kyl och frys samtidigt. Processen för att frosta av frysen fungerar i detta fall på samma sätt, med undantaget att du även behöver plocka ut matvarorna ur kylen.