Hur man luftar element – en guide 

Du vet att det är dags att lufta elementet när den nedre delen av elementet börjar bli varmt och den övre delen är svalare. I vanliga fall är elementen varmt på den övre delen och lite kallare undertill. Det är luftfickor som gör att elementet inte blir riktigt varmt. Du kan känna på ditt element med handen för att ta reda på om elementet behöver luftas. Börjar du höra ljud från elementet kan det vara ett tecken på att elementet behöver luftas. Att lufta elementet behöver inte kännas jobbig – följ denna guide så är det busenkelt! Här går vi igenom i tur och ordning hur du luftar ditt element i hus eller lägenhet, hur ofta och när du behöver lufta ditt element, hur länge du luftar elementet samt vilka verktyg du behöver.

Tecken på att du behöver lufta elementet

  • Elementet ger dålig värme, även med full effekt
  • Elementet är varmt på den nedre delen och svalare på övre delen
  • Elementet låter med knäppande ljud

Verktyg för att lufta element

  • En elementnyckel 
  • En bunke eller glas
  • Papper eller handduk för att eventuellt torka upp vatten

Så luftar du ditt element steg-för-steg

  1. Sätt bunken eller glaset under ventilen. Den brukar sitta högt uppe på ena sidan av elementet. 
  2. Skruva lätt med elementnyckeln på ventilen tills dess att luft börjar att pysa ut. När det börjar komma ut vatten i ett jämnt flöde är luften tömd och elementet är luftat.
  3. När luften är tömd skruvar du åt ventilen igen med elementnyckeln. Du vet att ventilen är stängd igen när vattnet slutat droppa ut. 
  4. Nu är det klart och ditt element är luftat! 

Hur länge du behöver lufta ditt element beror på hur mycket luft du har i det – när vatten börjar komma är luften tömd. Om det bara kommer vatten när du luftar elementet och ingen luft så behöver elementet inte luftas. 

Så ofta behöver du lufta elementet

Det är bra att lufta vattenburet elementen med jämna mellanrum. Ett bra riktmärke är att lufta kolla till om elementen behöver luftas ungefär en gång per år. Det är såklart olika när elementen behöver luftas och det beror på om elementet samlat på sig luft eller inte. Efter en längre period som elementet stått oanvänt, som under sommaren, kan det vara bra att kolla till elementet – eftersom att de kan samla på sig luft då. 

Därför ska du lufta elementet

När det är luft i ett vattenburet elementet så fungerar inte värmen som den ska. Elementet känns därför kallare, och det blir även kallare i hemmet. Att ha på sitt element på full värme när det har luft i värmesystemet drar dessutom onödig el när det inte fungerar som det ska. 

Lufta element i lägenhet – hyresrätt och bostadsrätt

Det är mycket lätt att lufta elementen och det går utmärkt att göra själv. Du behöver därför inte kontakta en fastighetsskötare – om du inte vill. Det är fastighetsskötarens ansvar att det funkar som det ska i en hyresrätt. Bor du i bostadsrätt däremot är det ditt eget ansvar att lufta elementet.